Έκκληση ευρωπαϊκών νοσοκομείων για ελεύθερη διακίνηση ιατρικού υλικού

Το κλείσιμο των συνόρων για τα ιατρικά εφόδια μπορεί να είναι καταστροφικό για όλη την Ευρώπη τονίζει η European University Hospital Alliance (EUHA), μια σύμπραξη των 9 μεγαλύτερων πανεπιστημιακών νοσοκομείων στην Ευρώπη.

Η EUHA απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να μην μπουν φραγμοί στη διακίνηση ιατρικού υλικού λόγω της πανδημίας. Τονίζει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση ομαλής προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού, όπως μάσκες και αναπνευστήρες.

Η EUHA ιδρύθηκε το 2017 και αποτελείται από πανεπιστημιακά νοσοκομεία με περισσότερες από 1.000 κλίνες το καθένα και τα οποία διαθέτει κέντρα αριστείας και έρευνας. Τα νοσοκομεία που συμμετέχουν είναι: AP-HP (Παρίσι), Charité (Βερολίνο), Erasmus MC (Ρότερνταμ), Ospedale San Raffaele (Μιλάνο), Karolinska University Hospital (Στοκχόλμη), King’s Health Partners (Λονδίνου), UZ Leuven (Leuven-Βέλγιο), AKH Wien & MedUni Wien (Βιέννη), Valld’Hebron Barcelona Hospital Campus (Βαρκελώνη).

Στην ανακοίνωσή της, η EUHA αναφέρει ότι τα νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ευρώπη διαπιστώνουν ότι ορισμένοι προμηθευτές δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας ή ορισμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, επειδή οι εθνικές κυβερνήσεις παρεμβαίνουν στον εφοδιασμό σε άλλες χώρες. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παροχή νοσοκομείων. Επομένως, καλεί επειγόντως τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σέβονται τις συμφωνίες εσωτερικής αγοράς.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/