Έλεγχοι για το εμβόλιο της AstraZeneca από την FDA

Το ειδησειογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε πληροφορίες  ανώνυμων πηγών ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διευρύνει την έρευνά της για τις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca και θα εξετάσει δεδομένα από προηγούμενες δοκιμές παρόμοιων εμβολίων, που ανέπτυξαν οι ίδιοι επιστήμονες!

Να σημειώσουμε ότι οι δοκιμές της AstraZeneca στις ΗΠΑ παραμένουν σε αναμονή από τις 6 Σεπτεμβρίου, αφού έγινε γνωστό ότι ένας εθελοντής στις δοκιμές στη Βρετανία αρρώστησε με μια σπάνια φλεγμονώδη διαταραχή (εγκάρσια μυελίτιδα). Οι δοκιμές ξεκίνησαν ξανά στη Βρετανία λίγες μέρες αργότερα, αφότου έγινε έλεγχος από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Το ίδιο έκαναν οι ρυθμιστικές αρχές σε ΒραζιλίαΙνδία και Νότια Αφρική. Όχι όμως και στις ΗΠΑ.

Τα νέα δεδομένα που έχει ζητήσει η FDA αναμενόταν να φτάσουν αυτή την εβδομάδα και φυσικά θα χρειαστεί χρόνος για να αναλυθούν και να αξιολογηθούν. Συνεπώς, δεν αποκλείεται να έχουμε καθυστέρηση στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου εμβολίου, που μέχρι το Σεπτέμβριο θεωρούνταν ότι ήταν ένα από τα πιο προχωρημένα.

Η εξέλιξη ευνοεί την αμερικανική Pfizer, που δείχνει να βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο με τις δοκιμές του δικού της εμβολίου. Δεν είναι λίγοι μάλιστα που θεωρούν ότι ενδέχεται η επιφυλακτικότητα της FDA έναντι της AstraZeneca να μην είναι τυχαία…

Πάντως, η διοίκηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμεύσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβολίου AstraZeneca και να εξασφαλίσει 300 εκατομμύρια δόσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλες κορυφαίες εταιρείες στον αγώνα εμβολίων στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τις Moderna και Johnson & Johnson.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/