Έλληνες γιατροί κτυπούν την πόρτα του κυπριακού ΓεΣΥ

«Ευέλικτος σε λογικές απαιτήσεις» ο ΟΑΥ
Ανοικτός και ευέλικτος σε λογικές απαιτήσεις, όχι όμως στο θέμα των αμοιβών που θεωρούνται ήδη αρκετά υψηλές, φαίνεται να είναι η προεδρική οδηγία στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
Από την άλλη ο Πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος για την εφαρμογή του ΓεΣΥ στη βάση της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή και στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού που υπολογίζεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Ποσό που αντλείται κατά 55% από το κράτος, 20% από τους εργοδότες, 20% από τους εργαζομένους και το υπόλοιπο από τους αυτοεργοδοτούμενους και άλλους εισοδηματίες. Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση του Ταμείου Προνοίας ο ΟΑΥ, σύμφωνα με τον διευθυντή του κ. Αντρέα Παπακωνσταντίνου, υπάρχει καιρός για να ξανασυζητηθεί.
Ο ΟΑΥ βρίσκεται τώρα σε κύκλο συζητήσεων με άλλους παρόχους υγείας όπως είναι οι φαρμακοποιοί, οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα κλινικά εργαστήρια. Με τον ΠΙΣ δεν προέκυψε άλλη συνάντηση, μετά την αντιπαράθεση γύρω από το μνημόνιο συνεργασίας αλλά, σύμφωνα με τον διευθυντή του Οργανισμού κ. Αντρέα Παπακωνσταντίνου, αν ζητηθεί δεν θα αρνηθεί. Κληθείς να σχολιάσει παρεμβάσεις από εταιρείες γιατρών που μιλούν για «ελλειμματικό προϋπολογισμό» ο κ. Παπακωνσταντίνου διερωτήθηκε πώς καταλήγουν σ’ αυτό το συμπέρασμα όταν οι δαπάνες έχουν υπολογιστεί βάσει επιστημονικών κριτηρίων και εντός των πραγματικοτήτων. «Αν ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού από το 6% στο 9% του ΑΕΠ όπως ήταν η απαίτηση της ηγεσίας του ΠΙΣ, τότε ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να τους βοηθήσει», ανέφερε. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί γύρω στους 230 προσωπικούς γιατρούς και ο κατάλογος παραμένει ανοικτός. Ο ΟΑΥ συνεχίζει τις ενημερώσεις των γιατρών από «πόρτα σε πόρτα», αφού έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει πάρα πολλή παραπληροφόρηση.
«Χρυσές αμοιβές» «Χρυσές» χαρακτηρίζονται από ελληνικά ιστολόγια που ειδικεύονται στην ιατρική ενημέρωση οι αμοιβές που δίνει το κυπριακό ΓεΣΥ στους προσωπικούς γιατρούς και στους παιδίατρους. «Τα μάτια τους θα τρίβουν οι Έλληνες οικογενειακοί ιατροί, δηλαδή παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, που έχουν κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, εάν διαπιστώσουν με πόσα χρήματα αμείβονται οι συνάδελφοί τους στην Κύπρο και μάλιστα για πολύ λιγότερη δουλειά», γράφει το http://medispin.blogspot.com/
Όπως σημειώνει, ένας Έλληνας ιδιώτης παθολόγος ή γενικός γιατρός με ανώτατο όριο τους 2.250 ενήλικες ασθενείς που μπορεί να αναλάβει και να έχει στην λίστα του, θα πληρωθεί με 1 ευρώ το μήνα για κάθε ασθενή. Αντίστοιχα ένας παιδίατρος ιδιώτης που θα γίνει οικογενειακός για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ με ανώτατο όριο τα 1.500 παιδιά επίσης θα λάβει 1 ευρώ το μήνα για το καθένα από αυτά.
Το κυπριακό ΓεΣΥ προσφέρει για ένα προσωπικό γιατρό ετήσια αμοιβή που αγγίζει τις 136.434 ευρώ για 1.300 ασθενείς και όχι για 2.250 ασθενείς που αντιστοιχεί στον Έλληνα γιατρό. Ανάλογες και οι αμοιβές για τον προσωπικό παιδίατρο της Κύπρου, ο οποίος εάν αναλάβει 972 παιδιά τα οποία θα ανήκουν στον παιδικό πληθυσμό ευθύνης του, θα αμειφθεί με 126.515 ευρώ το χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΓεΣΥ της Κύπρου (το αντίστοιχο κυπριακό ΕΣΥ) καλεί τους γιατρούς να συνάψουν συμβάσεις καθότι αρνούνται επειδή τις θεωρούν απαξιωτικές. Να σημειωθεί ότι για 2.500 παιδιά οι αμοιβές των παιδιάτρων από το ΓεΣΥ αγγίζουν τις 140.000. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι «Έλληνες γιατροί χτυπούν την πόρτα του κυπριακού ΓεΣΥ για να συνάψουν συμβάσεις ως προσωπικοί γιατροί». Κληθείς να σχολιάσει αυτά τα δημοσιεύματα ο διευθυντής του ΟΑΥ, κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι «η Ελλάδα δεν είναι μακριά. Χωρίς αυτό να θεωρείται απειλή».
Πηγη:medispin.blogspot.com