Έλληνες γιατροί στη Βρετανία προς Ανδρέα Ξανθό: Γυρίζουμε μόνον με αξιοπρεπείς απολαβές…

Ο υπουργός θα επεξεργαστεί την ιδέα ενός think tank επιστημόνων Υγείας του εξωτερικού, που να συνεισφέρει με ιδέες, προτάσεις και γνώσεις ανά τομέα και ειδικότητα στο ΕΣΥ, με στόχο την αναβάθμιση της φροντίδας στη χώρα μας.

Την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μόνον εφόσον βελτιωθεί η κατάσταση στο σύστημα Υγείας και οι απολαβές, εξέφρασε ομάδα Ελλήνων γιατρών που εργάζονται στην Αγγλία.

Οι γιατροί συναντήθηκαν με τον Ανδρέα Ξανθό, στο περιθώριο Διεθνούς Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Οκτωβρίου στο Λονδίνο.

Σε συζήτηση που είχαν με τον υπουργό, ανέφεραν πως υπάρχει πάντα η προοπτική της επιστροφής στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξουν όροι αξιοπρεπούς επιστημονικής και επαγγελματικής προοπτικής.

Γιατροί, νοσηλευτές και μαίες δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους να συμβάλλουν στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του συστήματος Υγείας στη χώρα μας, μεταφέροντας μέσω ενός θεσμικού διαύλου επικοινωνίας τις γνώσεις και την εμπειρία τους από ένα οργανωμένο, αξιόπιστο και υψηλής ποιότητας δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως το βρετανικό.

Εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Ιατρών και συλλόγων νοσηλευτών και μαιών του Ηνωμένου Βασιλείου έθεσαν το μείζον πρόβλημα της επιστημονικής μετανάστευσης (brain drain) και τις προοπτικές απασχόλησης που δημιουργούνται αυτή την περίοδο στο σύστημα Υγείας της Ελλάδας.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις προκηρύξεις μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ, στις προσλήψεις οικογενειακών γιατρών και άλλων επαγγελματικών Υγείας, στο πλαίσιο ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και την ενίσχυση σε κρίσιμους τομείς, όπως η Ψυχική Υγεία, οι εξαρτήσεις και η θεραπεία – αποκατάσταση.

Οι επαγγελματίες Υγείας εξήγησαν ότι βασικός λόγος του brain drain δεν είναι τόσο οι χαμηλές αμοιβές της Ελλάδας και η δυσκολία στην εξεύρεση μόνιμης εργασίας αλλά η απουσία ενός οργανωμένου πλαισίου για την ιατρική εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση, ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιστημονικής εξέλιξης.

Ανέδειξαν και την απουσία μηχανισμών παρακολούθησης δεδομένων και δεικτών για την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας. Η έλλειψη, δηλαδή, ενός θεσμικού πλαισίου που να επιτρέπει την άσκηση του επιστημονικού τους έργου με όρους αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας, αποτρέπει τους Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν στη χώρα, παρότι το επιθυμούν.

Θετικά

Έκαναν λόγο για θετικά βήματα που γίνονται στη χώρα μας σε τομείς όπως η αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας (HTA), η κοστολόγηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών (DRG’s) και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο τομέας, όμως, στον οποίο έγινε ιδιαίτερη αναφορά για τη σημασία ανάπτυξής του, ήταν η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού λόγω της εμπειρίας που έχουν οι Έλληνες γιατροί και επαγγελματίες υγείας από τον βρετανικό NHS.

Ο υπουργός Υγείας, απάντησε ότι θα επεξεργαστεί την ιδέα να δημιουργηθεί ένα think tank επιστημόνων Υγείας του εξωτερικού που να συνεισφέρει με ιδέες, προτάσεις και γνώσεις ανά τομέα και ειδικότητα στο ΕΣΥ, με στόχο την αναβάθμιση της φροντίδας Υγείας στη χώρα μας.

 

Πηγη:https://www.iatronet.gr