Σε 10 Δήμους της χώρας
Χθεσινή εγκύκλιος του Υπουργού Υγείας θεσμοθετεί την ανάπτυξη πιλοτικής εφαρμογής παρέμβασης «Φιλικές κοινότητες στην προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού (ΦΚΜΘ) – ΑΜΑΛΘΕΙΑ». Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί από την «Εθνική Μελέτη Συχνότητας και Προσδιοριστικών Παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού», παρατηρείται σημαντική αύξηση του ποσοστού του Μητρικού Θηλασμού, κατά το πρώτο εξάμηνο από τη γέννηση, στην Ελλάδα με τη σημαντική συμμετοχή των δράσεων της ΑΛΚΥΟΝΗΣ. Όμως ανακύπτει μείζον θέμα την πρώτη εβδομάδα στο μαιευτήριο και μετά τον 4ο μήνα εξαιτίας της πρώιμης εισαγωγής στερεών τροφών στην Ελλάδα, γεγονός που χρήζει αντιμετώπισης σε Εθνικό επίπεδο για την εδραίωση της προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού. Η ανάπτυξη της παρέμβασης για τις Φιλικές Κοινότητες για την Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού, συμβάλει στη συνέχιση της λειτουργίας των σχετικών υπηρεσιών και Προγραμμάτων, αλλά και στη διάχυση των αποτελεσμάτων και της προσθετικής αξίας αυτώνστις υπηρεσίες υγείας και προς όφελος των οικογενειών και της ευρύτερης κοινωνίας. Η ανάπτυξη της πιλοτικής εφαρμογής της παρέμβασης, αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας φορέων σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, ώστε να συγκροτηθεί μια ολοκληρωμένη και συστηματική οργάνωση δράσεων που θα προάγουν τον Μητρικό Θηλασμό σε κάθε επίπεδο.
Σκοποί της παρέμβασης είναι:
– Η Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού και η αναγνώρισή του ως τη φυσική επιλογή για τη σίτιση των βρεφών – νεογνών.
– Η διαμόρφωση και η υποστήριξη δομών στην κοινότητα για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού.
– Η ενδυνάμωση των οικογενειών για αποτελεσματικό μητρικό θηλασμό.
– Η ενδυνάμωση συμμετοχής των ιατρών και επαγγελματιών υγείας στην προαγωγή του μητρικού θηλασμού.
– Η διαμόρφωση και η ενεργοποίηση δικτύου φορέων της τοπικής κοινωνίας- κοινότητας, προς ενίσχυση και υποστήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων προαγωγής του μητρικού θηλασμού.
Η πιλοτική εφαρμογή της παρέμβασης σχεδιάζεται, οργανώνεται και υλοποιείται, σε δέκα (10) Δήμους, που συγκεντρώνουν βασικά χαρακτηριστικά όπως, ο πληθυσμός νέων ατόμων (18-40 ετών), το πλήθος γάμων και γεννήσεων ανά έτος, η δραστηριοποίηση της κοινότητας σε παρόμοιες δράσεις που προάγουν την μητρότητα και τη φροντίδα του παιδιού κ.λπ..
Επίσης σημαντικό είναι ο πληθυσμός των Δήμων να μην υπερβαίνει τις 100.000 και να προέρχονται από διάφορες Περιφέρειες της χώρας και προτείνεται να είναι τρεις (3) νησιωτικοί, τέσσερις (4) σε αστικές περιοχές και τρεις (3) σε ημιαστικές με γεωγραφική κάλυψη κοινοτήτων αγροτικού χαρακτήρα.
Η οριστικοποίηση της επιλογής των Δήμων που θα συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή, θα γίνει σύμφωνα με πρόταση εισήγησης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού προς το Υπουργείο Υγείας, που θα προκύψει αξιοποιώντας την εμπειρία του στο πεδίο αυτό και από τη συνεργασία του με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ή με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών πόλεων – Προαγωγής Υγείας.
Πηγη:HealthDaily