Ένας Σαλονικιός νέος CEO της Pfizer παγκοσμίως!

Ο Θεσσαλονικιός Άλμπερτ Μπούρλα αναλαμβάνει τον Ιανουάριο του 2019 νέος Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, αντικαθιστώντας τον Ian Read, ο οποίος ήταν στο τιμόνι της εταιρείας επί 8 χρόνια.

Ο Μπούρλα σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βιοτεχνολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Pfizer το 1993 ως τεχνικός διευθυντής της Ελλάδας στο τμήμα Υείας Ζώων.

Το 2001 φεύγει από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ, όπου αναλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή Μάρκετινγκ στο τμήμα Animal Health. Στη συνέχεια ανεβαίνει στην ιεραρχία μέχρι την κορυφή. Με την καθοδήγησή του, η Pfizer προώθησε την έρευνα και ανάπτυξη στην ανοσο-ογκολογία με αποκορύφωμα την έγκριση του φαρμάκου Ibrance για τον τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνου του μαστού.

Ο Μπούρλα αντικαθιστά τον Σκωτσέζο Ian Read, ο οποίος κατάφερε να οδηγήσει ομαλά τη Pfizer μέσα στον κυκεώνα της λήξης της πατέντας αρκετών φαρμάκων, όπως το Lipitor. Όμως χρεώνεται την αποτυχία σε δύο μεγάλα deals: την απόκτηση της AstraZeneca και της Allergan.

Η αλλαγή της ηγεσίας έρχεται σε μια εποχή που η διοίκηση του Trump πιέζει τις φαρμακοβιομηχανίες να μειώσουν το κόστος των φαρμάκων. Επίσης, αυτή την περίοδο, η Pfizer προσπαθεί να πουλήσει το τμήμα των καταναλωτικών προϊόντων, ενώ αναμένει 25-30 εγκρίσεις νέων φαρμάκων μέχρι το 2022.

 

Πηγη:https://virus.com.gr