«Ένοχο» για καρκίνο το γνωστό ζιζανιοκτόνο Roundup! Τι απεφάνθη δικαστήριο

Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από νέα απόφαση δικαστηρίου που θεωρεί υπεύθυνο το γνωστό ζιζανιοκτόνο Roundup για την εμφάνιση καρκίνου.

Ειδικότερα Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιείται για χρόνια και στη χώρα μας ευθύνεται για το λέμφωνα non-Hodgkin από το οποίο ασθένησε πολίτης των ΗΠΑ.

Το ζιζανιοκτόνο της εταιρείας Bayer με βάση τη γλυφοσάτη, κρίθηκε ότι υπήρξε «ουσιαστικός παράγοντας» στην εμφάνιση καρκίνου σε πολίτη της Καλιφόρνια.
Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο έκριναν ομόφωνα ότι το Roundup, είναι ένοχο για την ασθένεια του Αμερικανού πολίτη.

Στη δεύτερη φάση της δίκης, οι ίδιοι ένορκοι θα κληθούν να καθορίσουν την ευθύνη της εταιρείας και την πιθανή αποζημίωση που δικαιούται ο Έντουιν Χάρντεμαν που νόσησε. Οι δικηγόροι του θα μπορέσουν να παρουσιάσουν τυχόν αποδείξεις που έχουν στην κατοχή τους και οι οποίες δείχνουν αν η Bayerεπιχείρησε να επηρεάσει επιστήμονες, τις ρυθμιστικές αρχές ή το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της.

Δεν είναι όμως η πρώτη υπόθεση που απασχολεί τα αμερικανικά δικαστήρια και αναμένεται να τα απασχολήσει και στο μέλλον καθώς συνολικά έχουν κατατεθεί κοντά στις 11.000 αγωγές από πολίτες για το ίδιο πρόβλημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε άλλο Αμερικανό πολίτη από την Καλιφόρνια επιδικάστηκε αρχικά ποσό 289 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού πολιτειακό δικαστήριο έκρινε ότι το Roundup του προκάλεσε καρκίνο. Το ποσό βέβαια μειώθηκε στη συνέχεια στα 78 εκατ. δολάρια.
Να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική εταιρεία Bayer εξαγόρασε τη Monsanto, η οποία παρασκευάζει το Roundup.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr