Έντονη κινητικότητα στις εταιρείες ιδιωτικής υγείας

«Αγκάθι» παραμένει το clawback το οποίο όμως αποκλιμακώνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Νέες ισορροπίες αναζητά η αγορά των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας, οι οποίες φαίνεται να ακολουθούν δύο διαφορετικές ταχύτητες διεκδικώντας μερίδια από ένα τζίρο της τάξης των 1,45 δισ. ευρώ. Έτσι από τη μια μεριά έχουμε τους μεγάλους ομίλου οι οποίοι είναι και λιγότερο εξαρτημένοι από τον ΕΟΠΥΥ, και από την άλλη έχουμε τους «μικρότερους παίκτες» οι οποίοι έχουν και μεγαλύτερη εξάρτηση από τον οργανισμό.

Όπως γνωρίζουμε από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου που αναδείχτηκαν κατά την περίοδο της κρίσης είναι το ζήτημα των επιστροφών (clawback) προς το Ελληνικό Δημόσιο. Σχετικά με το θέμα αυτό θα υποστήριζε κανείς ότι υπάρχει μια θετική εξέλιξη καθώς σταδιακά φαίνεται να αποκλιμακώνεται το ποσό της επιστροφής. Μάλιστα η τελευταία εκτίμηση για το 2017 είναι ότι αυτό θα είναι της τάξης των 110 εκατ. ευρώ συνολικά για τις κλινικές, εμφανίζοντας από το 2015 μείωση της τάξης του 26% (για γενικές και μαιευτήρια) ενώ για τις ψυχιατρικές κλινικές από το έτος 2015 η πτώση εκτιμάται στο 27%.

Η μείωση προέρχεται αφενός από τις περικοπές κατά την εκκαθάριση και τα σχετικά rebate τα οποία πλέον περνούν αυτόματα στις υποβολές των συμβεβλημένων παρόχων, αφετέρου και από το σχετικό εξορθολογισμό των δαπανών τόσο από την πλευρά των κλινικών όσο και από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα η ΠΕΙΚ σε ανακοίνωσή της τονίζει, ότι τα σημειώματα για το clawback που απεστάλησαν πριν λίγες μέρες στις ιδιωτικές κλινικές για το Α’ εξάμηνο του 2017, είναι μικρότερα ως ποσοστά. Οι εκπρόσωποι των κλινικών σημειώνουν ότι αυτό επιτεύχθηκε καθώς σε ορισμένους κωδικούς το clawback είναι σχεδόν μηδενικό, όπως πχ στη νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, γεγονός που είναι αποτέλεσμα δημιουργίας ενός νέου υποκωδικου που χρηματοδοτήθηκε με τα αναγκαία κονδύλια, ύστερα από αίτημα της ΠΕΙΚ προς την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Μελέτη Στόχασις
Παρά τους σχετικούς κλυδωνισμούς η αγορά τα τελευταία χρόνια αρχίζει να παρουσιάζει μια σχετική ισορροπία, χωρίς βεβαίως να διαφεύγει το γεγονός ότι με βάση τα όσο σημειώνει η ΠΕΙΚ σημειώθηκαν και 35 “λουκέτα” την περίοδο της κρίσης.
Σύμφωνα με την πρόσφατη κλαδική μελέτη “Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας” που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ και περιλαμβάνει τις γενικές κλινικές & κλινικές αποκατάστασης και αποθεραπείας, τις ψυχιατρικές κλινικές, τις μαιευτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας υπολογίζεται σε 1.433 εκατ. ευρώ το 2016 με το Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ) να διαμορφώνεται αρνητικός (-1,9%) την περίοδο 2007-2016.

Πάντως με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις και την πορεία των εισηγμένων ομίλων, φαίνεται πως η αγορά έδειξε το 2017 να κινήθηκε με άνοδο της τάξης του 2% και να διαμορφώνεται συνολικά κοντα στα 1,45 δις. ευρώ. Την τάση αυτή επιβεβαιώνει και η ΣΤΟΧΑΣΙΣ, που προβλέπει ότι ο ΜΕΡΜ της εγχώριας αγοράς σε αξία για την περίοδο 2016-2020 για τις γενικές κλινικές θα διαμορφωθεί σε 4,1%, για τις ψυχιατρικές κλινικές σε 7,0%, για τις μαιευτικές κλινικές σε 2,9% και για τα διαγνωστικά κέντρα σε 2,4%.
Με βάση τη ΣΤΟΧΑΣΙΣ, ο ΜΕΡΜ τη χρονική περίοδο 2007-2016 διαμορφώνεται οριακά αρνητικός στην κατηγορία των διαγνωστικών κέντρων (-0,6%) και των μαιευτικών κλινικών (-0,8%), ενώ την αντίστοιχη περίοδο εντονότερα αρνητικός ΜΕΡΜ παρουσιάζεται στις ψυχιατρικές (-5,6%) και τις γενικές κλινικές (-2,4%).

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, είναι έντονος δεδομένου ότι έχει περιοριστεί το μέγεθος της εξεταζόμενης αγοράς. Ειδικότερα, ο ανταγωνισμός μεταξύ ίσης δυναμικότητας και μεγέθους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ίδια κατηγορία εστιάζεται στην ποιότητα και το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προσαρμογή στις τεχνολογικές και ιατρικές εξελίξεις, την τιμολογιακή πολιτική, τις προωθητικές ενέργειες (πακέτα προσφορών), την ταχύτητα εξυπηρέτησης, τη γεωγραφική κάλυψη και τη σύναψη συνεργασιών με ασφαλιστικές εταιρίες.

Εξαγορές
Την προηγούμενη Πέμπτη επίσης ανακοινώθηκε και η τυπική πλέον ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασης των μετοχών της Ιασώ General στην Hellenic Healthcare S.A R.L. η οποία ελέγχεται από το Fund CVC Capital Prtners, σε υλοποίηση της από 5.11.2017 συμφωνίας. Ειδικότερα μεταβιβάστηκε το 97,2% των μετοχών που κατείχε η εταιρεία έναντι τιμήματος 19.446.000 ευρώ που καταβλήθηκε για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την απομείωση του τραπεζικού δανεισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το CVC ελέγχει και το Metropolitan ενώ πληροφορίες θέλουν να ενδιαφέρεται και για το Ντυναν. Από κει και πέρα δεν πρέπει φυσικά να περνούν απαρατήρητες οι κινήσεις του ομίλου Αποστολόπουλου αλλά και το γεγονός ότι έχει συμπληρωθεί και μια επταετία όπου fund της Global Finance έχει επενδύσει στην Ευρωκλινική και φαίνεται να έχει εισέλθει ήδη σε φάση αποεπένδυσης.

Ακόμη το ναυάγιο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής ίσως να καθυστερεί και κάποιες εξελίξεις, καθώς ο μεγαλύτερος ιδιωτικός ασφαλιστικός φορέας, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγορά παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2016 υπήρξε χρονιά ρεκόρ στη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στο σύνολο των πληρωμών των ελληνικών νοικοκυριών για υπηρεσίες υγείας, φτάνοντας στα 567,5 εκατ. ευρώ από 541,3 εκατ. ευρώ το 2015.

 

Πηγη:http://healthmag.gr