Κάθετα αντίθετοι με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ είναι και οι Παθολόγοι που καλούν τους συναδέλφους τους να μην τις υπογράψουν.
Ειδικότερα η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος δηλώνει κάθετα αντίθετη με τις νέες συμβάσεις που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ καθώς όπως υποστηρίζει υποβαθμίζει γιατρούς και ασθενείς.
Κατά τους Παθολόγους η νέα σύμβαση έχει μόνο υποχρεώσεις για τους γιατρούς και μόνο δικαιώματα για τον ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα ο κλάδος τονίζει πως η νέα σύμβαση του Οργανισμού προσπαθεί να διασφαλίσει τη σωστή πρακτική του ιατρού με απαγορεύσεις, πρόστιμα και υποχρεώσεις υπονοώντας, ότι εκ πρώιμου ο ιατρός θα παρουσιάσει αντιδεοντολογική συμπεριφορά.
Κατ’ οίκον επισκέψεις
Πάντως η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος αντιτίθεται και στις κατ’ οίκον επισκέψεις οι οποίες προβλέπονται από τη σύμβαση χωρίς βέβαια επιπλέον αμοιβή.
Όπως αναφέρουν: «Γνωρίζουν πως κανείς ιατρός δεν θα δεχθεί να πάει κατ΄ οίκον επίσκεψη εκτός ωραρίου δωρεάν, όταν στο ίδιο το δημόσιο οι υπάλληλοι πληρώνονται για εκτός έδρας. Πάρα ταύτα το παραθέτουν ως όρο αδιαφορώντας για τις συνέπειες, που μπορεί να προκαλέσει η σύγκρουση ασθενούς και ιατρού .
Κανείς δεν ενδιαφέρεται πως είναι δυνατόν ένα άτομο να διαχειριστεί προβλήματα υγείας 2250 πολιτών. Τα
προβλήματα υγείας των πολιτών μάλλον εκτιμώνται ως απλές υποθέσεις, που μπορεί να αντιμετωπισθούν με μια – δύο επισκέψεις το χρόνο και σε 15 λεπτά».
Οι Παθολόγοι που είναι στα κάγκελα όπως και όλος ο ιατρικός κόσμος αναφέρουν ότι η σύμβαση αυτή είναι μια στείρα διεκπεραιωτική σύμβαση, απαξιωτική για τους συναδέλφους , αναπαράγει την διαφθορά και την ταλαιπωρία των πολιτών, υποβαθμίζει την υγεία και τους ιατρούς που θα συμμετέχουν .
Γι αυτό τονίζουν εμφατικά: «Οι θέσεις μας είναι κάθετα αντίθετες με τις προτεινόμενες συμβάσεις. Θεωρούμε πως είναι καταστροφικές για την επαγγελματική φήμη των ιατρών, προάγουν την αμυντική ιατρική και προκαλούν σοβαρές ρήξεις μεταξύ ιατρών κι ασθενών».
Ο κλάδος ζητά τη διασφάλιση της ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού καθώς και γιατρών ειδικοτήτων μέσα από ένα δίκτυο, στο οποίο θα εντάσσονται όσοι το επιθυμούν με μακροχρόνια πρόβλεψη εναρμόνισης, αναλογίας οικογενειακών ιατρών και πληθυσμού.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως αυτό που υπενθυμίζει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει διαχειριστικά έξοδα 176 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που ετησίως για την παροχή υγείας στους πολίτες διαθέτει μόνο 90 εκατομμύρια.
Πηγη:http://www.healthreport.gr