Έξι νέα φάρμακα αναμένονται στην Ε.Ε.

Έξι νέα φάρμακα έλαβαν θετική γνώμη από την αρμόδια επιτροπή (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και αναμένεται να λάβουν έγκριση κυκλοφορίας στην Ε.Ε. τους επόμενους μήνες.

Πρώτο στη λίστα είναι το Ajovy (fremanezumab) της Teva, το οποίο χορηγείται ενέσιμα και αφορά την πρόληψη της ημικρανίαςσε ενήλικες. Ανήκει σε μία νέα κατηγορία φαρμάκων, που δρουν παρεμποδίζοντας τη δραστηριότητα του πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο καλσιτονίνης (CGRP).

Ακολουθεί το σκεύασμα Vizimpro (dacomitinib) της Pfizer, το οποίο αφορά τη θεραπεία τοπικά προχωρημένου ή μεταστατικού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμοναμε μεταλλάξεις που ενεργοποιούν τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα.

Η CHMP συνέστησε επίσης τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το Atazanavir Krka (atazanavir) της KRKA, μια θεραπεία για λοίμωξη HIV-1 σε ενήλικες και παιδιάηλικίας 6 ετών και άνω και Febuxostat Krka (febuxostat) για την πρόληψη και τη θεραπεία της υπερουριχαιμίας (αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος). Αν η νόσος δεν προσεχθεί μπορεί να οδηγήσει σε μία από τις πιο συχνές φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων, την ουρική αρθρίτιδα.

Κατά τα άλλα, η επιτροπή έδωσε θετική γνώμη για δύο βιο-ομοειδή φάρμακα του γνωστού βιολογικού φαρμάκου Humira (adalimumab), που είναι και το πρώτο σε πωλήσεις φάρμακο παγκοσμίως. Πρόκειται για τα φάρμακα Idacio και Kromeya, τα οποία παρασκευάζονται από τη γερμανική εταιρεία Fresenius Kabi.

Από την άλλη, η επιτροπή απέρριψε το ογκολογικό φάρμακο Doxolipad, που περιέχει τη δραστική ουσία doxorubicin. Το Doxolipad προοριζόταν να είναι παρόμοιο με το φάρμακο Adriamycin, που έχει ήδη εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, σύμφωνα με την επιτροπή, τα αποτελέσματα της μελέτης βιοϊσοδυναμίας δεν απέδειξαν ότι το Doxolipad είναι συγκρίσιμο με το Caelyx και δεν κατέστη δυνατό να αποδειχθεί ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων που αυτό συνεπάγεται. Τέλος, η επιτροπή συνιστά την επέκταση ενδείξεων 9 φαρμάκων:

EdistrideForxiga,HemlibraKeytrudaMabtheraMaviretOrenciaPraluentκαι Tecentriq.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/