Έρευνα για κρούσματα λιστερίωσης στην Ευρώπη

Τα αίτια της «μικροεπιδημίας» λιστερίωσης σε Δανία, Γερμανία και Γαλλία διερευνούν οι ευρωπαϊκές αρχές. Τα κρούσματα ως τώρα είναι 12 και οι θάνατοι 4. Σε προϊόντα σολομού πολωνικής προέλευσης επικεντρώνονται οι έλεγχοι.

Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε όταν γνωστοποιήθηκαν τα πρώτα 6 κρούσματα λιστερίωσης στη Δανία και τα οποία συνδέθηκαν με τυποποιημένα προϊόντα καπνιστού και μαριναρισμένου σολομού συγκεκριμένης πολωνικής φίρμας.

Οι αρχικές έρευνες συμπέραναν ότι τα τρόφιμα μολύνθηκαν κατά την επεξεργασία τους στη μονάδα παραγωγή της Πολωνίας και εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, νέα κρούσματα έκαναν την εμφάνισή τους στη Γερμανία και τη Γαλλία, γεγονός που κάνει τους επιδημιολόγους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) να πιστεύουν ότι η πηγή της μόλυνσης δεν έχει ακόμη ελεγχθεί πλήρως. Αυτό γιατί στις νέες περιπτώσεις εντοπίστηκε το ίδιο στέλεχος του βακτηρίου listeria με αυτό που ευθυνόταν για τα αρχικά περιστατικά.

Τα 12 κρούσματα και οι 4 θάνατοι ασθενών θεωρούνται ικανά να σημάνουν συναγερμό, αφού η λιστερίωση θεωρείται σπάνια λοίμωξη.

Από το ECDC επισημαίνουν πως μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να εξαλειφθούν όλες οι πιθανές πηγές της μόλυνσης, νέα κρούσματα είναι πιθανό να προκύψουν, και όχι μόνο στις ήδη προσβεβλημένες χώρες.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρχουν ήδη περιστατικά τα οποία δεν έχουν συνδεθεί με τα προηγούμενα ή δεν έχουν καν διαγνωστεί, αφού δεν διαθέτουν όλες οι χώρες υποδομές για την ανίχνευση όλων των στελεχών listeria.

Τι είναι η λιστερίωση

Η λιστερίωση είναι µια σοβαρή λοίµωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίµων µολυσµένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η µονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες µε αδύναµο ανοσοποιητικό σύστηµα και σοβαρές επιπλοκές στα έµβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).

Η νόσος µεταδίδεται κυρίως µε κατανάλωση µολυσµένων τροφίµων, φυτικής ή ζωικής προέλευσης. Αν και τα υγιή άτοµα µπορεί να καταναλώσουν µολυσµένα τρόφιµα χωρίς να νοσήσουν, τα άτοµα που ανήκουν σε οµάδες υψηλού κινδύνου είναι πιθανό να νοσήσουν από λιστερίωση ακόµα και µετά την κατανάλωση τροφίµων µολυσµένων µε µικρό αριθµό βακτηριδίων.

Η λιστέρια µεταδίδεται επίσης, από τη µητέρα στο έµβρυο. Το νεογνό µπορεί να γεννηθεί µε λιστερίωση, αν η µητέρα έχει καταναλώσει µολυσµένη τροφή κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης.

Τρόφιµα υψηλού κινδύνου για µόλυνση από λιστέρια είναι: ωµά καπνιστά θαλασσινά, έτοιµες σαλάτες, προµαγειρεµένα προϊόντα κρέατος, προπαρασκευασµένα γεύµατα, µη παστεριωµένο γάλα ή γαλακτοκοµικά προϊόντα

Συμπτώματα

Ο ασθενής µε λιστερίωση εµφανίζει πυρετό, µυαλγίες και µερικές φορές συµπτώµατα από το γαστρεντερικό σύστηµα, όπως ναυτία ή διάρροια. Αν η λοίµωξη επεκταθεί στο νευρικό σύστηµα, µπορεί να εµφανιστούν συµπτώµατα, όπως κεφαλαλγία, δυσκαµψία του αυχένα, σύγχυση, έλλειψη ισορροπίας ή σπασµοί.

Οι έγκυες γυναίκες εµφανίζουν συνήθως µόνο ήπια συµπτώµατα γρίπης και στη διάρκεια του τρίτου τριµήνου της κύησης η λοίµωξη µπορεί να µεταδοθεί στο έµβρυο µέσω του πλακούντα. Ανάλογα µε την ηλικία της κύησης η µόλυνση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια (γέννηση νεκρού νεογνού), σε πρόωρο τοκετό ή σε σοβαρή λοίµωξη του νεογέννητου.

Θεραπεία

Η λιστερίωση αντιμετωπίζεται με ειδικά αντιμικροβιακά φάρμακα τα οποία πρέπει να χορηγηθούν άμεσα, για να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Πηγη:https://www.onmed.gr