Έρευνα για πιθανό συσχετισμό ενόχλησης ματιών με τον Covid-19

Επιστήμονες ερευνούν πώς επηρεάζονται τα μάτια από τoν Covid-19. Υπάρχουν κάποιες έρευνες που υποδεικνύουν ότι η επιπεφυκίτιδα είναι σύμπτωμα του νέου κορoναϊού. Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Opthalmology, ερευνητές στην Κίνα εξέτασαν τις περιπτώσεις 38 ασθενών, 12 εκ των οποίων είχαν παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στα μάτια τους από τη μέρα που διαγνώστηκαν με τον κορoναϊό, δηλαδή μάτια τους υπερβολικά υγρά, συμφόρηση του επιπεφυκότα και πρήξιμο των βλεφάρων και της επιφάνειας του ματιού. Τα συμπτώματα αυτά διαπιστώθηκαν συχνά σε άτομα με πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου.
Επίσης, μια νοσοκόμα που φρόντιζε ασθενείς της Covid-19, η Τσέλσι Έρνεστ του Life Care Center της Ουάσιγκτον, είπε στο CNN ότι πολλοί εξ’ αυτών που νόσησαν βαριά, είχαν κόκκινα μάτια. «Είναι κάτι που παρατήρησα σχεδόν σε όλους [τους ασθενείς]. Τα μάτια είναι σαν να υποφέρουν από αλλεργία. Το λευκό μέρος του ματιού δεν είναι κόκκινο. Μοιάζει πιο πολύ σαν να έχουν μια κόκκινη σκιά στο εξωτερικό των ματιών».
Πιστεύεται ότι το ιογενές ροζ μάτι είναι ένα σύμπτωμα της Covid-19, που αναπτύσσεται σε 1% έως 3% των ατόμων που διαγιγνώσκονται θετικοί στο νέο κοροναϊό. Σε μια μελέτη άνω των χιλίων ασθενών της Covid-19 στην Κίνα, που δημοσιεύτηκε στη NEJM, οι ερευνητές βρήκαν «συμφόρηση του επιπεφυκότα» στο 0,8% των ασθενών.
«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο πόνος στα μάτια είναι σύμπτωμα της Covid-19 και σε αναζητήσεις στο Διαδίκτυο και σε άλλα μέρη του κόσμου. Από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου οι αναζητήσεις αυτές τετραπλασιάστηκαν στην Ισπανία και αυξήθηκαν κατά 50% στο Ιράν τον Μάρτιο. Στην Ιταλία οι αναζητήσεις για «μάτια που καίνε» (“bruciore occhi” τον Μάρτιο ήταν πέντε φορές περισσότερες απ’ ό,τι συνήθως», διαπίστωσε ο πρώην αναλυτής δεδομένων της Google, Νταβίντοβιτς.
Αυξάνονται οι διαδικτυακές αναζητήσεις για τον πόνο στα μάτια
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αναζητήσεις αυτές για τον πόνο στα μάτια φαίνεται ότι δεν σχετίζονται με αλλεργίες, αφού δεν υπάρχει σχέση με υψηλές συγκεντρώσεις γύρης, ούτε με τον πολύ χρόνο που περνούν μπροστά στις οθόνες Η/Υ και τηλεόρασης οι εγκλωβισμένοι λόγω του lockdown πολίτες. «Νομίζω ότι τα δεδομένα αναζητήσεων συνιστούν ένδειξη ότι ο πόνος στα μάτια μπορεί να είναι σύμπτωμα της νόσου», έγραψε σε άρθρο στους New York Times , προσθέτοντας πάντως ότι οι αναζητήσεις για πόνο στα μάτια είναι πολύ λιγότερες απ’ ό,τι για άλλα συμπτώματα του κορωνοϊού, όπως η απώλεια όσφρησης. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των ματιών, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να συνιστούν στους ανθρώπους να αποφεύγουν να αγγίζουν τα μάτια τους με άπλυτα χέρια.
Πηγή: https://www.healthweb.gr/