Έρευνα εξηγεί γιατί είναι αυξημένοι οι θάνατοι από covid-19

Φως στον αριθμό θανάτων διασωληνωμένων ασθενών με covid-19 ρίχνει μια έρευνα στο νοσηλευτικό ίδρυμα Σάμου. Η άμεση νοσηλεία σε κλίνη ΜΕΘ διασωληνωμένων ασθενών διασφάλισε την επιβίωση σε 10 ασθενείς.

Συγκεκριμένα, εσωτερική έρευνα σε ΜΕΘ του νοσοκομείου της Σάμου, με επικεφαλής τον παθολόγο εντατικολόγο, Δ/της ΜΕΘ και Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝ Σάμου Fabio Giardina κατέδειξε ότι χάρη στην άμεση νοσηλεία μετά από τη διασωλήνωση τους, έσωσε κάποιους ασθενείς. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε η πλειοψηφία των διασωληνωμένων που δεν εισήχθη στη ΜΕΘ.  Το ιατρικό προσωπικό παρατήρησε ότι ασθενείς που μετέβησαν στο νοσοκομείο και οι οποίοι διασωληνώθηκαν σχεδόν αμέσως και μπήκαν στην ΜΕΘ, κατάφεραν να επιβιώσουν. Διαφορετική είναι η εικόνα για ασθενείς που μεταφέρθηκαν από άλλα νοσοκομεία που δεν διέθεταν ΜΕΘ.

Συνολικά, στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Σάμου, δυναμικότητας 6 κλινών φιλοξενήθηκαν 24 ασθενείς από τους οποίους έχασαν την ζωή τους 14, σχεδόν το 60%. Οι ασθενείς που τα κατάφεραν είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά με τους θανόντες ως προς την ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, 14 άτομα που νοσηλεύθηκαν μετά από αεροδιακομιδή είχαν σχεδόν την ίδια βαρύτητα πνευμονίας σύμφωνα με τις αξονικές τομογραφίες και τις ακτινογραφίες θώρακος. Αυτοί είχαν αυξημένη θνητότητα με περίπου  80% (11 ασθενείς), ενώ οι ασθενείς που εισήχθησαν στη ΜΕΘ από το ίδιο το νοσοκομείο είχαν ποσοστό θνητότητας 30%.

Σημειώνονται πως το νοσοκομείο της Σάμου παρείχε υπηρεσίες  σε ασθενείς από νησιά όπου δεν υπάρχει ΜΕΘ. Αυτό που παρατήρησαν οι γιατροί είναι ότι οι γηγενείς ασθενείς  είχαν νοσηλευθεί για λίγες μέρες στο νοσοκομείο τους με 100% οξυγόνο με οριακή οξυμετρία. Οι ασθενείς από τα άλλα νοσοκομεία είχαν λάβει συντηρητική αντιμετώπιση εκτός ΜΕΘ . Οι ασθενείς αυτοί όταν χρειάστηκαν διασωλήνωση δεν μπορούσαν να λάβουν φροντίδα σε κλίνη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου. Άξιο λόγου είναι πως τα στοιχεία για τους ντόπιους ασθενείς με χαμηλή θνητότητα (30%) συμβαδίζουν με τη διεθνή βιβλιογραφία.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/