Έρευνα με επικεφαλής Έλληνα Επιστήμονα, για τα επίπεδα νατρίου σε ασθενείς με COVID-19, γνωρίζει διεθνή επιτυχία

Η μελέτη έδειξε για πρώτη φορά την αξία των επιπέδων νατρίου στο αίμα ως προγνωστικού δείκτη σε ασθενείς με COVID-19.

Η πρωτοποριακή μελέτη ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον Πλούταρχο Τζούλη, Ενδοκρινολόγο – Διαβητολόγο, Επίτιμο Aναπληρωτή Kαθηγητή Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του University College του Λονδίνου (UCL), συνεργάτη ΙΑΣΩ, αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη καθώς έδειξε για πρώτη φορά την αξία των επιπέδων νατρίου στο αίμα ως προγνωστικού δείκτη σε ασθενείς με COVID-19.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν λάβει διεθνή δημοσιότητα μετά από σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Αμερικάνικη Ενδοκρινολογική Εταιρεία για τη δημοσίευση με τίτλο “Dysnatremia is a predictor for morbidity and mortality in hospitalized patients with COVID – 19″ στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ένα από τα κορυφαία διεθνή περιοδικά στον τομέα της Ενδοκρινολογίας.

Ο Πλούταρχος Τζούλης και η ομάδα του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα νατρίου αίματος μπορούν να οδηγήσουν σε πρόβλεψη σχετικά με το ποιοι ασθενείς θα εμφανίσουν αναπνευστική ανεπάρκεια ή θα χάσουν τη ζωή τους. Συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή κατέγραψε ότι οι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα νατρίου διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο διασωλήνωσης και ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε σύγκριση με τους ασθενείς με φυσιολογικό νάτριο. Το δεύτερο σημαντικό εύρημα είναι ότι ασθενείς με COVID-19 που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα νατρίου σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους έχουν τριπλάσια θνητότητα σε σύγκριση με αυτούς με φυσιολογικά επίπεδα νατρίου.

Τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στη φροντίδα των ασθενών, βοηθώντας τους ιατρούς στη λήψη κλινικών αποφάσεων στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη. Επιπλέον, τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για πιθανές νέες χρήσεις των επιπέδων νατρίου, αυτής της εξέτασης αίματος ρουτίνας, με στόχο την παροχή εξατομικευμένης θεραπείας στους  ασθενείς με COVID-19.

Η μελέτη αυτή παρατήρησης συμπεριέλαβε 488 ενηλίκους με COVID-19 που εισήχθησαν σε δύο νοσοκομεία στο Λονδίνο, το Νοσοκομείο του UCL καθώς και το νοσοκομείο Whittington, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ εβδομάδων το 2020.

Ο Πλούταρχος Τζούλης, MD, PhD, FRCP (UK), MSc (Hons), CCT (UK), είναι Επίτιμος Αναπληρωτής Καθηγητής Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του University College London (UCL). Είναι Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής της Ενδοκρινολογικής / Διαβητολογικής και Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Whittington του Λονδίνου από το 2015.

 

 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/