Έρευνα: Ο ρόλος των παρενεργειών στη συμμόρφωση των ρευματοπαθών στη θεραπεία

Έρευνα γύρω από τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία με μεθοτρεξάτη διενέργησε η ΡευΜΑζήν, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Φαρμακοοικονομίας (ISPOR). Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τις ρευματικές παθήσεις , αλλά η Μεθοτρεξάτη παραμένει θεραπεία «άγκυρα», αποτελώντας συνήθως και το φάρμακο πρώτης επιλογής (εκτός αν αντενδείκνυται).

Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι ασθενείς σταματούν τη θεραπεία, κυρίως λόγω των παρενεργειών και χωρίς να το αναφέρουν στο θεράποντα ιατρό τους.  Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ ασθενών της ΡευΜΑζήν, στοχεύοντας στην αξιολόγηση του βαθμού συμμόρφωσης στη θεραπεία με μεθοτρεξάτη και στην αναγνώριση των παρενεργειών από την οπτική των ασθενών.

Το δείγμα αποτελείτο από 273 ασθενείς και η έρευνα διεξήχθη το Μάιο του 2018. 60% των ερωτηθέντων έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, 11% αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, 24% ψωριασική αρθρίτιδα και 5% ψωρίαση.  Από αυτούς, κατά τη διάρκεια της έρευνας, λάμβαναν μεθοτρεξάτη 122 ασθενείς, δηλαδή το 44,7%.

«Το ISPOR( (International Society for Pharmacoecοnomics and Outcomes Research) είναι αναμφίβολα το κορυφαίο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με αντικείμενο τα οικονομικά της υγείας και τα ερευνητικά αποτελέσματα. Ανάμεσα στα μέλη του περιλαμβάνει ερευνητές καταξιωμένων πανεπιστημίων, αξιωματούχους των συστημάτων υγείας κάθε συμμετέχουσας χώρας, καθώς και επιστήμονες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ο συγκεκριμένος φορέας διοργανώνει σε ετήσια βάση το Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη, στις 10-14 Νοεμβρίου», αναφέρει η ΡευΜΑζήν.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «ως σκοπός του φορέα ορίζεται η ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης στον τομέα της πολιτικής και των οικονομικών υγείας. Αναγνωρίζοντας ότι τα στοιχεία που προέρχονται από έρευνες επικεντρωμένες στις εμπειρίες των ίδιων των ασθενούν συνιστούν ένα πολύτιμο εργαλείο για την εντελέστερη κατανόηση τόσο των ασθενειών όσο και της λειτουργίας των φαρμάκων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με χρόνια ρευματικά νοσήματα ΡευΜΑζήν κατέθεσε το abstract της, στο οποίο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήχθη από την ΡευΜΑζήν σχετικά με τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία με μεθοτρεξάτη και την καταγραφή των παρενεργειών από την οπτική του ασθενούς. Αξίζει να επισημανθεί ότι το εν λόγω abstract εγκρίθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφιότητες από όλη την Ευρώπη».

Συνοπτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν μεν το υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία με μεθοτρεξάτη, φανερώνουν δε σημαντική συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών, ορισμένες από τις οποίες δυσχεραίνουν καταλυτικά την καθημερινότητα των ασθενών.

«Επειδή η μεθοτρεξάτη κατά κόρον επιστρατεύεται στην θεραπευτική αγωγή πολλών ρευματικών νοσημάτων, τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να φανούν χρήσιμα για τον σχηματισμό μιας πληρέστερης και ασθενοκεντρικής εικόνας σχετικά με αυτό το φάρμακο», σημειώνει Ομοσπονδία.

Ειδικότερα:

  • Το 16% των ασθενών που λαμβάνουν μεθοτρεξάτη αυτή τη στιγμή, έχουν παραλείψει έστω μία δόση το τελευταίο εξάμηνο, έπειτα από σύσταση του θεράποντος ιατρού.
  • Το 23% των ασθενών που λαμβάνουν μεθοτρεξάτη αυτή τη στιγμή, έχουν παραλείψει έστω μία δόση το τελευταίο εξάμηνο, με δική τους πρωτοβουλία.
  • Το 62% των ασθενών που λαμβάνουν μεθοτρεξάτη είτε τώρα είτε στο παρελθόν, έχουν βιώσει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια.
  • Το 19% των ασθενών που είναι σε θεραπεία με ενέσιμη μεθοτρεξάτη έχουν παραλείψει έστω μια δόση το τελευταίο εξάμηνο με δική τους πρωτοβουλία, σε σχέση με το 24% των ασθενών που είναι σε θεραπεία μεθοτρεξάτης από το στόμα.
  • Το 41% των ασθενών έχουν κάνει χρήση αλκοόλ κατά μέσο όρο 2 φορές την τελευταία εβδομάδα.

«Θεωρούμε ότι σε ζητήματα που άπτονται της υγείας των ασθενών, είναι απαραίτητο να ακούγεται και να λαμβάνεται σοβαρά υπ’όψιν η «φωνή» τους, γι’αυτό και κρίνουμε ως σημαντική την εκπροσώπηση της εμπειρίας τους μέσα από την παρουσία μας στο φετινό ISPOR», σχολιάζει η ΡευΜΑζην.

 

Πηγη:https://virus.com.gr