Επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία τόσο για τους εσωτερικούς (νοσηλευόμενους) ασθενείς όσο και για τους εξωτερικούς επιχειρεί να υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ανατεθεί στην ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης” (ΗΔΙΚΑ), το έργο μελέτης των δεδομένων, για επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία εντός των επομένων δύο μηνών.
Με το νέο σύστημα θα υποστηρίζονται οι διαδικασίες συνταγογράφησης των θεραπόντων ιατρών σε επίπεδο εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών εδνώ θα περιλαμβάνει μία σειρά από φίλτρα χορήγησης φαρμάκων – SPC, θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης, αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις, συσχέτιση διαγνώσεων με αγωγές, εκτέλεση συνταγών και άλλα.
Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπ. Υγείας κ. Ι.Μπασκόζος κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στο συνέδριο με θέμα HEALTH IT CONFERENCE 2019 η μέθοδος που επιλέξαμε είναι η διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων των Νοσοκομείων με τις κεντρικές υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ και όχι το ξήλωμα του ιατρονοσηλευτικού φακέλου και του ατομικού συνταγολογίου των Νοσοκομείων και αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό και σεβαστό και από τις εταιρείες πληροφορικής των Νοσοκομείων. Είναι ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχαν να αποδείξουν ότι υιοθετούν στην πράξη τη διαλειτουργικότητα που τόσο συχνά επικαλούνται.
Δημόσιο έγγραφο το βιβλιάριο υγείας
Ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε στη φημολογία σχετικά με την κατάργηση του βιβλιαρίου υγείας, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα δημόσιο έγγραφο που έχει αξιοποιήσιμες πληροφορίες και το οποίο οφείλουν οι ασφαλισμένοι να διατηρήσουν άθικτο μέχρι ο γιατρός τους να συνδεθεί πλήρως με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα.
Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα αποκτήσει ένα ενιαίο μητρώο φαρμακευτικών ουσιών, πλήρως ηλεκτρονικό, βασισμένο στη διαλειτουργικότητα και με την πλέον σύγχρονη κωδικοποίηση.
Πηγη:https://www.healthreport.gr/