Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις με πλαφόν ανά μηχάνημα! Όλες οι πληροφορίες

Νέο πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις αυτή τη φορά ανά μηχάνημα επιχειρεί να βάλει ο ΕΟΠΥΥ.

Άγριο «τσεκούρι» σε μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες προωθεί ο ΕΟΠΥΥ – σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος»– με το επιχείρημα να περιορισθούν τα φαινόμενα των πλασματικών εξετάσεων και να κουρευτούν οι δαπάνες, υιοθετώντας πλαφόν, αυτή τη φορά ανά μηχάνημα.

Μετά το πλαφόν που τέθηκε ανά ΑΜΚΑ ασθενούς αλλά και ανά γιατρό για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, τώρα η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι έτοιμη να βάλει «κόφτη» και στα μηχανήματα που πραγματοποιούν μαγνητικές και αξονικές.

Πράγμα που σημαίνει ότι σε κάθε μηχάνημα αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας θα μπορεί να γίνεται συγκεκριμένος αριθμός εξετάσεων. Αυτό όμως θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους του Οργανισμού οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να αναζητούν άλλο διαγνωστικό κέντρο ή εργαστήριο, εάν έχει κλείσει το πλαφόν, για να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εξετάσεις τους. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με ότι συνέβαινε με τις επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που είχαν στη διάθεση τους μόνο 200 δωρεάν επισκέψεις οι οποίες τελείωναν μέσα στις πρώτες ημέρες του μήνα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», με την τελευταία υπουργική απόφαση τέθηκε άκρως περιοριστικό πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις ανά ασθενή, ενώ και ο ίδιος ο γιατρός δεν μπορεί να ξεπεράσει έναν συγκεκριμένο αριθμό παραπεμπτικών.

Το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο μεγάλο εάν τα δημόσια νοσοκομεία και οι δημόσιες δομές διέθεταν ελεύθερα ραντεβού για να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις, αλλά και τα αντίστοιχα μηχανήματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα το 90% των εξετάσεων των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ διεξάγονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου ο ασφαλισμένος καταβάλει τη συμμετοχή του.

Όπως αναφέρει το «Εθνους» σύντομα αναμένεται να καθορισθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα προσδιορίζουν τον αριθμό των εξετάσεων ανά τύπο μηχανήματος.
Πάντως ήδη έχουν εκφραστεί οι πρώτες έντονες αντιδράσεις ακόμη και μέσα από τους κόλπους του ΕΟΠΥΥ, αλλά και του υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί ότι το 2017 δόθηκαν συνολικά 350 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του, εκ των οποίων τα περίπου 200 εκατ. αφορούσαν σε αιματολογικές εξετάσεις και τα 150 εκατ. ευρώ μοιράσθηκαν σε οκτώ διαφορετικούς κωδικούς που αφορούσαν απεικονιστικές εξετάσεις. Για μαγνητικές και αξονικές δόθηκαν περίπου 76 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 αναμένεται να δοθούν περίπου 73 εκατ. ευρώ.

Τα σχέδια της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για περαιτέρω κούρεμα των διαγνωστικών εξετάσεων φάνηκαν ήδη όταν ζητήθηκε από Διαγνωστικά Κέντρα και Ιδιωτικές Κλινικές να αποσταλούν με κάθε λεπτομέρεια και ψηφιακά όλες οι μαγνητικές, αξονικές και μαστογραφίες που πραγματοποίησαν στο διάστημα από 15 έως 30 Μαρτίου 2018 και για τις οποίες ζητούν αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Μπορεί η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να επικαλείται λόγους διαφάνειας και ελέγχου, αλλά στην ουσία ήταν το πρώτο βήμα για να κουρευτούν οι εξετάσεις και να μπει το πλαφόν. Άλλωστε είναι γνωστό στην αγορά υγείας ότι ιδιαίτερα τα μικρά διαγνωστικά κέντρα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα να αποστείλουν σε ψηφιακή μορφή τις διαγνωστικές εξετάσεις, αφού πολλά δε διαθέτουν καν το σύστημα PACKS που αποτελεί σύστημα αποθήκευσης ψηφιακών εικόνων, έστω κι αν είναι προϋπόθεση για να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Εξαιτίας αυτού του κενού εικάζεται ότι μπορούν και να γίνονται διάφορες παρατυπίες ως προς τον αριθμό των εξετάσεων που διενεργήθηκαν.
Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) με επιστολή τους προς τον ΕΟΠΥΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν διαρροή των προσωπικών δεδομένων των ασθενών με την αποστολή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, αφού τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών ουσιαστικά είναι έκθετα προς αντιγραφή αφού θα αποσταλούν χωρίς καμία κωδικοποίηση.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του ΠΑΣΙΔΙΚ: «Ο ανωτέρω τρόπος διενέργειας του ελέγχου (μέσω της μεταφοράς δεδομένων σε σκληρό δίσκο) δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες ως προς την νομιμότητα της μεταφοράς των στοιχείων, δεδομένου ότι δεν λαμβάνετε κανένα τεχνικό μέτρο προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τα οποία ζητάτε».

Πηγη:http://www.healthreport.gr