Οι προβλέψεις των επιστημόνων που κάνουν λόγο για ένα ακόμη νέο επερχόμενο μεγάλο κύμα του κορονοϊού το φθινόπωρο φαίνεται πως θα επιβεβαιωθούν με αφορμή τα νέα που έρχονται από το νότιο Ημισφαίριο και συγκεκριμένα από τη Νότια Αφρική όπου παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων. Το καλό νέο είναι ότι από Σεπτέμβριο θα είναι λογικά διαθέσιμες και οι ενισχυμένες δόσεις των εμβολίων.
Στη συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο κύμα λοιμώξεων Covid-19, που συνδέεται με δύο μορφές (υποκατηγορίες) της Όμικρον: την BA.4 και τη ΒΑ.5.
Την ώρα που το βόρειο Ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει η Ευρώπη, εισέρχεται το καλοκαίρι, τα μέτρα χαλαρώνουν και οι πολίτες ετοιμάζονται να ζήσουν μια προσομοίωση κανονικότητας, όπως στην προ κορονοϊού εποχή, στο νότιο Ημισφαίριο όπου μπαίνει ο χειμώνας τα πράγματα είναι ανησυχητικά.
Η Νότια Αφρική ζει ένα μεγάλο κύμα μολύνσεων Covid-19, που οφείλεται σε δύο υποστελέχη της παραλλαγής Όμικρον (το ΒΑ.4 και το ΒΑ.5), τα οποία φέρουν επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη ακίδα. Κάτι που σημαίνει πως ο κορονοϊός μπορεί να αποφύγει ακόμη ευκολότερα την ανοσία (φυσική και εμβολίων), που ούτως ή άλλως βαίνει φθίνουσα από τα προηγούμενα κύματα.
Τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί, τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ αυξήθηκαν, ενώ παρατηρείται και αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η Δρ Nicole Wolter του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής, επιβεβαίωσε το πρόβλημα και εξήγησε πως αυτό που συμβαίνει είναι αναμενόμενο, λόγω της έλευσης του χειμώνα. «Επιπλέον, είχαμε και χαλάρωση των περιορισμών το τελευταίο διάστημα, αλλά τώρα προχωρώντας προς τον χειμώνα, βιώνουμε και χαμηλότερες θερμοκρασίες» δήλωσε.
Πρώιμα αποτελέσματα έρευνας, ωστόσο, από το Πανεπιστήμιο της KwaZulu-Natal, διαπίστωσαν πως τα μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν στο παρελθόν νοσήσει από το αρχικό στέλεχος της Όμικρον (BA.1) έχουν μικρή προστασία έναντι της μόλυνσης από τα νέα στελέχη BA.4 και BA.5. Αντίθετα, όσοι είχαν προηγουμένως νοσήσει από την BA.1 και είχαν στη συνέχεια εμβολιαστεί, είχαν πολύ καλύτερη προστασία.
«Η εμβολιασμένη ομάδα έδειξε 5 φορές μεγαλύτερη εξουδετερωτική ικανότητα […] και θα πρέπει να είναι καλύτερα προστατευμένη» γράφουν οι ερευνητές. Στην ομάδα αυτή, η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων ήταν τρεις φορές μικρότερη με τις BA.4 και BA.5 σε σχέση με την αρχική παραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1. Στους ανεμβολίαστους όμως ήταν οκτώ φορές μικρότερη, κάτι που δείχνει ότι η φυσική ανοσία των ανεμβολίαστων «είναι απίθανο να προστατεύει επαρκώς από τη συμπτωματική λοίμωξη».
«Αν έχετε εμβολιαστεί και περάσατε Όμικρον, η προστασία σας είναι καλή, τουλάχιστον έναντι της σοβαρής νόσου» δήλωσε στο Fortune ο Άλεξ Σίγκαλ, καθηγητής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Αφρικής και τελευταίος συντάκτης της μελέτης. Εκτίμησε μάλιστα ότι όσοι πέρασαν Covid-19 πριν από την εμφάνιση της Όμικρον πιθανότατα θα έχουν χαμηλά επίπεδα ανοσίας. Το ίδιο πρέπει να ισχύει για όσους προσβλήθηκαν από την Όμικρον αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε.
Προσεχώς έρχονται και τα ενισχυμένα εμβόλια
Νέα ενισχυμένα και εγκεκριμένα εμβόλια για την μάχη κόντρα στις μεταλλάξεις της νόσου Covid -19 όπως είναι η Όμικρον θα υπάρχουν πάντως λογικά μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με όσα ελπίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
«Η προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα νέα εμβόλια που αναμένεται να ανταποκρίνονται ακόμα καλύτερα στη μάχη κόντρα στις μεταλλάξεις θα είναι έτοιμα για τις νέες καμπάνιες ανοσοποίησης που θα ξεκινήσουν στην Ευρώπη το φθινόπωρο» δήλωσε ο Marco Cavaleri, (Μάρκο Καβαλιέρι) την Πέμπτη 5/5.
Τα εμβόλια mRNA, που κατασκευάστηκαν από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna, έχουν το πλεονέκτημα χάρη στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους να ερευνήσουν αν ένα εμβόλιο που στοχεύει δύο αντί για μια παραλλαγή του κορονοϊού μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρό ή όχι. «Τα αποτελέσματα των δοκιμών αναμένονται μέσα στους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε ο ίδιος αναφέρει το Reuters.
Η Moderna αναπτύσσει μια αναμνηστική δόση που στοχεύει και κατά της Όμικρον όπως και κατά του «κύριου» αρχικού στελέχους του κορονοϊού και τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα από τις δοκιμές που πραγματοποιεί η εταιρεία αναμένονται τον Ιούνιο.
Την ίδια ώρα, στα τέλη του Μάρτη οι «σύμμαχοι» στον κορονοϊό BioNTech και Pfizer άρχισαν να διευρύνουν το αρχικό δοκιμαστικό τους πρόγραμμα που είχε ως προτεραιότητα μια αναμνηστική δόση που στοχεύει μόνο κατά της Όμικρον και άρχισαν να παρασκευάζουν ένα «σωτήριο τσίμπημα» το οποίο είναι κατάλληλο και για το κύριο στέλεχος του κορονοϊού.
Περίπου οι μισοί ευρωπαίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση, ενώ παράλληλα το 15% από αυτούς που είναι άνω των 18 ετών δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μάρκο Καβαλιέρι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», αναφέρει η ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.
Οι επιπτώσεις που έχουν στον οργανισμό οι συνεχείς νοσήσεις
Για τα δεδομένα γύρω από τον κορονοϊό, έπειτα κι από τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς, σημειώσε ωστόσο ότι πλέον όλα έχουν να κάνουν με την ατομική ευθύνη του καθενός. «Και στον Καναδά και στην Ελλάδα, έχουν μείνει ελάχιστα μέτρα πλέον, και επαφίεται κατά βάση στην ατομική ευθύνη στο να τηρήσει τα μέτρα, κυρίως στο να διατηρήσει την μάσκα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου χρειάζεται, προκειμένου να προστατεύσει τους ευάλωτους συμπολίτες μας», ανέφερε αρχικά στην πρωινή εκπομπή του MEGA και συνέχισε:
«Υπάρχουν σε αυτό και θετικά και αρνητικά. Ένα από τα θετικά είναι ότι αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας, οι ΜΕΘ, βλέπουμε ότι από 600 ανθρώπους σε ΜΕΘ, τώρα βλέπουμε ότι υπάρχουν 200, αυτό δεν προκαλεί όμως εντύπωση καθώς οι αναπνευστικοί ιοί, δημιουργούν ατά τα εποχιακά κύματα. Το κακό νέο είναι ότι δυστυχώς ερμηνεύεται ότι η πανδημία υποχωρεί και φεύγει. Έχουμε έναν ιό που δεν ξέρουμε μόνο 2 χρόνια. Δε γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχουν στον οργανισμό οι συνεχείς νοσήσεις από τον ιό.
Επιπλέον, έχουμε έναν ιό που μολύνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού κάθε 3-4 μήνες και δεν ξέρουμε ποιά επίπτωση θα έχει τον φθινόπωρο. Τα μάτια μας είναι στραμμένα στην Νότια Αφρική, που υπάρχει το στέλεχος όμικρον 4 και δεν ξέρουμε ακόμα πως πρόκειται να εξελιχθεί».
Πηγη: https://www.news4health.gr/