Έρχεται νομοσχέδιο «σκούπα» για τα Νοσοκομεία! Τι αλλάζει

Νομοσχέδιο για τους νέους οργανισμούς των Νοσοκομείων αναμένεται να δημοσιοποιήσει σύντομα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προτίθεται να θέσει προς δημόσια διαβούλευση το νέο Νομοσχέδιο το οποίο θα αλλάζει άρδην τον τρόπο που θα λειτουργούν τα νοσοκομεία.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο θα περιλαμβάνει και άλλες θεσμικές αλλαγές.

Ειδικότερα οι αλλαγές αναμένεται να είναι σαρωτικές σχετικά με τη λειτουργία των νοσοκομείων, των Οργανισμών αλλά και των Υγειονομικών Περιφερειών, ενώ ήδη οι συνδικαλιστές του ΕΣΥ εκφράζουν ανησυχίες για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι αλλαγές αυτές.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να αναδιαρθρωθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ οι πρώτες κινήσεις θα περιλαμβάνουν την αλλαγή του πλαισίου οργάνωσης των Νοσοκομείων.

Έτσι το νομοσχέδιο προβλέπει την αποσύνδεση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων που είχαν γίνει επί κυβερνήσεως ΝΔ, αλλά και την ενοποίηση άλλων, προκειμένου να τροποποιηθεί η λειτουργία τους και να εξοικονομηθούν πόροι.

Ερωτηματικά για τις θέσεις των εργαζομένων
Όμως αυτό που φαίνεται να έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους εργαζόμενους του ΕΣΥ είναι η διατήρηση των οργανικών θέσεων.

Και αυτό διότι το νομοσχέδιο όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr αλλάζει τον συντελεστή προσωπικού που σήμερα προκύπτει σε σχέση με τις κλίνες.
Ειδικότερα ο συντελεστής είναι αυτός που καθορίζει τις οργανικές θέσεις σε έναν Νοσοκομείο του ΕΣΥ και ο οποίος σήμερα είναι το 3.
Για παράδειγμα ένα Νοσοκομείο με 100 κλίνες θα μπορούσε να έχει το μέγιστο 300 οργανικές θέσεις.

Πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι ο συντελεστής αυτός θα μειωθεί επηρεαζόμενος και από άλλους παράγοντες.

Κάτι που βέβαια προκαλεί έντονη ανησυχία στο προσωπικό του ΕΣΥ, αφού ο φόβος εστιάζεται στο αν θα μειωθούν οι οργανικές θέσεις και κάποιοι θα βρεθούν εκτός συστήματος, ή δε θα προβλέπονται άλλες προσλήψεις στο άμεσο μέλλον.

 

Πηγη:http://www.healthreport.gr