Έρχεται ο διάδοχος του Humira ;

Εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες στις ΗΠΑ, ένα νέο φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει ο διάδοχος του πρώτου σε πωλήσεις φαρμάκου στον κόσμο, του Humira της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Abbvie.

Η ονομασία του φαρμάκου είναι Rinvoq και φέρει τιμή καταλόγου στις ΗΠΑ 59.000 δολαρίων (ετησίως), η οποία είναι χαμηλότερη από τις υπάρχουσες θεραπείες για μέτρια έως σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με την Abbvie.

Η έγκριση του φαρμάκου βασίστηκε στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης Select, το οποίο περιελάμβανε 4.400 ασθενείςσε 5 μελέτες. Το νέο φάρμακο ανήκει σε μία νέα κατηγορία φαρμάκων, που ονομάζονται αναστολείς JAK. Το Rinvoq δρα αναστέλλοντας τη δράση μιας ομάδας ενζύμων γνωστών ως κινάσες Janus (JAK).

Τα ένζυμα αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία φλεγμονής που παρατηρείται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αναστέλλοντας τη δράση των ενζύμων, το φάρμακο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και των συμπτωμάτων της νόσου.

Πάντως, τα φάρμακα αυτά δεν είναι αθώα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη δημιουργία θρόμβων αίματος με τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής. Μάλιστα, η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) πρόσφατα περιόρισε τη χρήση του Xeljanz της Pfizer στην ελκώδη κολίτιδα και πρόσθεσε μια προειδοποίηση στην ετικέτα του φαρμάκου.

Στις μελέτες του Rinvoq καταγράφηκαν δύο θάνατοι ασθενών (από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και πνευμονική εμβολή), αλλά αφορούσαν ασθενείς με προϋπάρχοντες καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Η δημιουργία θρόμβων φαίνεται ότι παρατηρείται στους ασθενείς που λαμβάνουν Rinvoq και θα χρειαστεί προσοχή στη χορήγηση.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το νέο φάρμακο μπορεί να έχει πωλήσεις έως και 2,2 δις δολαρίων το χρόνο. Γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι σε θέση να αναπληρώσει τις πωλήσεις του Humira που αναμένεται σταδιακά να αρχίσει να χάνει την πατέντα του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την άλλη, η Abbvie έχει στα χέρια της ακόμη ένα νέο φάρμακο, προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις της: το Skyrizi. Το φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ε.Ε. για τη θεραπεία ασθενών με ψωρίαση και όλα δείχνουν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε blockbusterμε ετήσιες πωλήσεις περίπου 2,1 δις δολάρια.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/