Έρχεται ρευστό στα νοσοκομεία για ενεργειακή αναβάθμιση! Τι προβλέπεται

Ζεστό χρήμα θα μπορούν τις επόμενες ημέρες να διεκδικήσουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά

Ειδικότερα σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχουν εξασφαλιστεί 65 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου να δοθούν σε νοσοκομεία όλης της χώρας ώστε να προβούν σε κτιριακές αλλαγές που θα τα αναβαθμίζουν.

Η απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο ελήφθη στο πλαίσιο της εναρμόνισής μας με κοινοτική οδηγία του 2012 που προβλέπει πως η χώρα μας θα πρέπει κάθε χρόνο να ανακαινίζει το 3% των δημοσίων κτιρίων ώστε αυτά να είναι ενεργειακά πιο φιλικά προς το περιβάλλον και τους πολίτες.

Η αρχή όπως αποφασίστηκε με το πράσινο φως του Μεγάρου Μαξίμου– όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr – θα γίνει από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Για το λόγο αυτό εξασφαλίστηκαν 65 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούν οι Διοικητές των Νοσοκομείων να τα διεκδικήσουν υποβάλλοντας σχετική αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να βγει στον αέρα τις επόμενες ημέρες.

Πως θα πάρουν τα χρήματα οι Διοικητές

Θα υποβάλλουν δηλαδή αιτήσεις για τη χρηματοδότηση έργων όπως αλλαγήκουφωμάτων, φωτισμούς, μονώσεις, βελτιώσεις θέρμανσης, αξιοποίηση νέων πόρων κλπ.

Στόχο άλλωστε είναι τα κτίρια των νοσοκομείων να είναι λιγότερο ενεργοβόρα, να έχουν καλύτερη ποιότητα και φυσικά μικρότερο κόστος.

Κάθε νοσοκομείο θα μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα όποιος Διοικητής εμπνευστεί και ένα νέο σύστημα για τη παραγωγή ενέργειας, θα μπορεί να λάβει ακόμη και 2,5 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σήμερα ελάχιστα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν φροντίσει να βελτιώσουν το σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας αλλάζοντας τις υποδομές τους ή αξιοποιώντας νέα διαθέσιμα συστήματα τόσο για το χειμώνα όσο και για το καλοκαίρι.

 

Πηγη:http://medispin.blogspot.gr