Έρχεται το ηλεκτρονικό σκανάρισμα των ασθενών μέσω… taxis

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, που θα περιέχει το ιατρικό ιστορικό των ασφαλισμένων, τις εξετάσεις που έχουν κάνει, όπως επίσης και τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν. Όπως όλα δείχνουν αυτό  θα ξεκινήσει να τίθεται σε λειτουργία πιλοτικά από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας τις επόμενες δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επεκταθεί πλήρως.

Οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας με τον ίδιο κωδικό που χρησιμοποιούν για να μπουν στο taxis. Οι πρώτες ηλεκτρονικές καταχωρήσεις θα γίνουν από τους οικογενειακούς γιατρούς- που θα έχουν και την ευθύνη της ενημέρωση του φακέλου- των τοπικών μονάδων υγείας ή από τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς που θα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Η εγγραφή στους οικογενειακούς γιατρούς εξάλλου είναι υποχρεωτική για τους πολίτες και θα πρέπει κανονικά να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο μήνα.

Στο φάκελο, πιο συγκεκριμένα, θα καταχωρείται υλικό που θα αφορά σε παρεμβάσεις πρόληψης, τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση, τη φαρμακευτική αγωγή, τη νοσηλεία, την αποκατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη υγειονομική φροντίδα παρέχεται στον ασθενή. Πρόσβαση στο φάκελο θα μπορεί να έχουν και άλλοι ιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- πέρα από τους οικογενειακούς-, όμως η πρόσβασή τους θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής συγκατάθεσης του ασθενούς για κοινή χρήση και διαχείριση των προσωπικών ιατρικών του δεδομένων.

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θεωρείται πως θα μειώσει τη γραφειοκρατία, θα δώσει μια καλή εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένων των Ελλήνων και θα διευκολύνει τη συνεννόηση μεταξύ των γιατρών για την προτεινόμενη θεραπεία, με βάση το ιατρικό ιστορικό. Επιπλέον, οι  ασφαλισμένοι  θα μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για όλες τις υπηρεσίες υγείας που έχουν λάβει. Εντούτοις, η καταγραφή της συνταγογράφησης, των εξετάσεων και των πράξεων που γράφονται από τους γιατρούς εκτιμάται πως παράλληλα θα διευκολύνει και τον έλεγχο της προκλητής ζήτησης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία από την 1η Απριλίου, σε όλες τις απαντήσεις των παρακλινικών ελέγχων που διενεργούνται θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και  ο ΑΜΚΑ του ιατρού που διενήργησε τον έλεγχο. Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα προσαρμοστεί, ώστε ο θεράπων ιατρός να καταχωρεί, εκτός του αποτελέσματος και της ημερομηνίας παρακλινικού ελέγχου, και τον ΑΜΚΑ του ιατρού που έκανε το έλεγχο.

 

Πηγη:http://www.healthweb.gr