Έρχεται το νομοσχέδιο για αλλαγές στα νοσοκομεία! Όλες οι πληροφορίες

Στα σκαριά είναι το νέο σχέδιο νόμου για τους οργανισμούς των νοσοκομείων το οποίο αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση το επόμενο διάστημα.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, με το σχέδιο νόμου το οποίο θα παρουσιασθεί με μεγάλη καθυστέρηση από τις σχετικές εξαγγελίες, θα αντιμετωπίζεται το θέμα της ενιαίας νοσηλευτικής μονάδας.

Από την άλλη οι νέοι Οργανισμοί θα έχουν μεγαλύτερο αριθμό κλινών όπου κριθεί απαραίτητο, γεγονός που θα οδηγήσει σε μια μικρή προσαύξηση των οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις θα είναι της τάξης του 10%-15%.
Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι θα υπάρξουν προσλήψεις για την κάλυψη των θέσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας.

Τα Κλειστά νοσοκομεία

Η αύξηση των οργανικών θέσεων θα αφορά στο μη ιατρικό προσωπικό, ενώ σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΕΙΝΑΠ) από την τελευταία συνάντηση τους με τον υπουργό Υγείας, όσα νοσοκομεία έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια θα παραμείνουν κλειστά. Ταυτόχρονα είναι πιθανό να μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας όσα βρίσκονται σε σημεία που μπορεί να εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό.

Ήδη πάντως με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε και είναι ήδη νόμος του κράτους, έχουν προωθηθεί αλλαγές στα νοσοκομεία. Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στα διασυνδεόμενα νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ μένει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και κατάργησης κλινικών και ολόκληρων νοσοκομείων.

Ωστόσο παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι με τους νέους Οργανισμούς των Νοσοκομείων θα αυξηθούν και δε θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας, η ανησυχία συνεχίζει να υπάρχει στους εργαζόμενους του ΕΣΥ.
Άλλωστε η τελευταία πρόβλεψη που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κατάργηση κλινικών, αλλά ακόμη και ολόκληρων νοσοκομείων, εντείνει τους φόβους των εργαζομένων.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr