Έρχονται αλλαγές στις εξετάσεις για τις ιατρικές ειδικότητες – Τι θα γίνει από Σεπτέμβριο

Αλλαγές έρχονται στις γραπτές εξετάσεις ιατρικών και οδοντιατρικών ειδικοτήτων από την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου

Αλλαγές έρχονται στις γραπτές εξετάσεις των ειδικοτήτων από την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με ενημέρωση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Συγκεκριμένα, πρόκειται να δημιουργηθεί τράπεζα θεμάτων, η οποία θα διατηρείται στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) σε κρυπτογραφημένο περιβάλλον, από την οποία θα κληρώνονται τα 100 θέματα εξέτασης την ώρα έναρξης των εξετάσεων και θα αποκρυπτογραφούνται προκειμένου να εκτυπωθούν και να δοθούν στους εξεταζόμενους.

1. Δημιουργία ομάδας 200 ερωτήσεων ανά ειδικότητα (100 από την Επιτροπή των Αθηνών και 100 από της Θεσσαλονίκης) από την οποία θα κληρωθούν οι τελικές 100 ερωτήσεις.

– Τα 6 μέλη των εξεταστικών επιτροπών (3 από Αθήνα και 3 από Θεσσαλονίκη) από κοινού με ευθύνη των προέδρων τους κατανέμουν μεταξύ τους την ύλη κάθε ειδικότητας σε έξι τομείς/πεδία που καλύπτουν όλο το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας και ετοιμάζουν συνολικά 200 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Στόχος η πλήρης και ισόρροπη κάλυψη ολόκληρου του γνωστικού πεδίου της ειδικότητας.
– Οι ερωτήσεις (χωρίς τις απαντήσεις) αποθηκεύονται από τους εξεταστές σε ιστότοπο που λειτουργεί στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, μόλις το επιτρέψει η εφαρμογή.
– Την ημέρα των εξετάσεων και μετά την προσέλευση των υποψηφίων στον χώρο διεξαγωγής τους, γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η κλήρωση των 100 ερωτήσεων και η δημιουργία του διαγωνίσματος σε αρχείο pdf. Αυτό θα εκτυπωθεί από τους εξουσιοδοτημένους γραμματείς των επιτροπών και θα διανεμηθεί στους εξεταζόμενους.
2. Οι ερωτήσεις να είναι σαφώς διατυπωμένες και να καλύπτουν τα γνωστικά αντικείμενα που περιγράφονται στο αντίστοιχο ΦΕΚ της ειδικότητος. Αφορούν κυρίως τις «βασικές/απαραίτητες» γνώσεις της ειδικότητας αλλά μπορεί κατά την κρίση των εξεταστών να διανθίζονται από «επιθυμητές», περισσότερο σύνθετες/εξειδικευμένες, όχι όμως εξεζητημένες, γνώσεις.
3. Κάθε ερώτηση αποτελείται από το κύριο μέρος με τη διατύπωση (στέλεχος, stem) μετά από το οποίο ακολουθούν 5 πιθανές απαντήσεις από το Α έως και το Ε εκ των οποίων η μία είναι καλύτερη. Οι ερωτήσεις καλό θα είναι να περιέχουν και σύντομες κλινικές περιπτώσεις από την καθημερινή κλινική πράξη.
4. Οι 200 ερωτήσεις παραμένουν στον ιστότοπο του ΠΙΣ και εμπλουτίζονται με κάθε νέα εξέταση τις ερωτήσεις της έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου να δημιουργηθεί μια «τράπεζα θεμάτων» για τη διευκόλυνση της εξέτασης.
5. Οι γραπτές εξετάσεις αρχίζουν στις 11.00 και διαρκούν 2.30 ώρες.
6. Επιτυχών στις γραπτές εξετάσεις θεωρείται όποιος απαντήσει σωστά τουλάχιστον το 50% των ερωτήσεων. Μόνο εφόσον επιτύχει στις γραπτές εξετάσεις, έχει το δικαίωμα να προσέλθει στην προφορική εξέταση.
7. Σε περίπτωση αποτυχίας στην προφορική εξέταση, ο εξεταζόμενος που έχει επιτύχει στις γραπτές εξετάσεις, διατηρεί για 2 έτη το δικαίωμα να επαναπροσέλθει στην προφορική εξέταση άλλες 2 φορές.
8. Σε περίπτωση αποτυχίας για 3η φορά στην προφορική εξέταση, ή την παρέλευση δύο ετών από τη γραπτή, ο υποψήφιος υποχρεούται σε 6μηνη συμπληρωματική άσκηση, μετά το πέρας της οποίας προσέρχεται εκ νέου στη διαδικασία της εξέτασης.
9. Όσοι υποψήφιοι έχουν επιτύχει στη γραπτή εξέταση μέχρι και 31/12/2022, διατηρούν το δικαίωμα να προσέλθουν σε προφορική εξέταση μέχρι την εξεταστική περίοδο του Ιανουαρίου 2025. Μετά την περίοδο αυτή θα πρέπει να επαναλάβουν και τη γραπτή διαδικασία.

 

5270_ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΥΓΕΙΑΣ_39194 ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΣΥ

 

Πηγη: https://www.ygeiamou.gr/