Έρχονται και στην Ευρώπη οι νέες αντικαρκινικές θεραπείες

Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκονται και στην Ευρώπη οι νέες αντικαρκινικές θεραπείες τύπου (CAR-T), καθώς η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως για το φάρμακο Kymriah της Novartis και Yescarta της Gilead.

Η επιτροπή συνέστησε την έγκριση του Kymriah για τη θεραπεία της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας (ALL) και του διάχυτου λεμφώματος μεγάλων κυττάρων Β (DLBCL) και της Yescarta για το λέμφωμα DLBCL και το πρωτοπαθές λέμφωμα του μεσοθωρακίου PMBCL.

Το διάχυτο από μεγάλα Β-κύτταρα λέμφωμα (diffuse large B-cell lymphoma, DLBCL) είναι ο συχνότερος ιστολογικός τύπος μεταξύ των λεμφωμάτων και ο κύριος εκπρόσωπος των επιθετικών λεμφωμάτων. Εμφανίζεται συχνότερα μετά την ηλικία των 60 ετών, ωστόσο αφορά σε όλες τις ηλικίες.

Οι νέες θεραπείες τύπου CAR-T προσφέρουν μια επαναστατική προσέγγιση θεραπείας, δεδομένου ότι κατασκευάζονται ειδικά για κάθε ασθενή. Οι γιατροί αφαιρούν Τ κύτταρα από τον ασθενή, τα επαναπρογραμματίζουν γενετικά στο εργαστήριο και στη συνέχεια τα επανατοποθετούν στον ασθενή, με στόχο να κυνηγήσουν και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα!

Όπως επισημαίνει ο Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας και πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών,  «η ανοσοθεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα στην ογκολογία-αιματολογία ανοίγει νέους θεραπευτικούς ορίζοντες και προσφέρει νέες δυνατότητες και επιλογές σε γιατρούς και ασθενείς. Οι βαθιές και μακροχρόνιες ανταποκρίσεις που επιτυγχάνονται με αυτή την αγωγή δεν είχαν προηγουμένως παρατηρηθεί με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην Ογκολογία.  Τα υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης στη θεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα καθιστούν τη συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση επαναστατική δεδομένου ότι αυτοί οι ασθενείς διαφορετικά θα είχαν πολύ περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Η εξατομίκευση της θεραπείας παραμένει το κλειδί για την επιτυχή θεραπευτική προσέγγιση κάθε ασθενούς ξεχωριστά».

 

Πηγη:https://virus.com.gr