Έρχονται οι Κινητές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών!

Το…success story της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην χώρα μας συνεχίζεται. Μετά τις ΤΟΜΥ έρχονται οι Κινητές Μονάδες (ΚΟΜΥ), οι οποίες θα αναλάβουν την περίθαλψη των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών αφού δεν υπάρχουν γιατροί για να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ υγείας.

Να σημειωθεί εδώ ότι τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), τις είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο, σε επετειακή εκδήλωση στο Ζάππειο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο σκούπα του υπ. Υγείας οι ΚΟΜΥ εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που υλοποιείται στο ΕΣΥ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θεωρούνται αναγκαίες λόγω των υγειονομικών, επιδημιολογικών, δημογραφικών και γεωγραφικών δεδομένων.

Διευκρινίζεται όμως ότι θα λειτουργούν συμπληρωματικά σε σχέση με τις δομές των ΤΟΜΥ, υπηρετώντας πάντα την ΠΦΥ. Στο πλαίσιο αυτό θα διασυνδέονται με μια δημόσια δομή υγείας εντός της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), με την τελευταία να έχει και τον βασικό λόγο στη δημιουργία και τον αριθμό των ΚΟΜΥ.

Με κοινοτικά προγράμματα

Οι νέες μονάδες θα στοχεύσουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και σε κατοίκους απομακρυσμένων, αγροτικών περιοχών, αναφορικά με την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας τους.

Η χρηματοδότηση για τις Κινητές Ομάδες Υγείας θα γίνει με κοινοτικά προγράμματα. Θα είναι στελεχωμένες με οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, κοινωνικούς λειτουργούς, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων κλπ, οι οποίοι θα έχουν οργανική σχέση με ένα Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου και θα οργανώνει την εκ περιτροπής παρουσία αυτού του υγειονομικού προσωπικού σε δημοτικά διαμερίσματα που σήμερα, λόγω ανεπαρκειών στη στελέχωση των ΚΥ, των ΠΠΙ και ΠΙ της υπαίθρου, εμφανίζουν ελλιπή ιατρική κάλυψη και οι κάτοικοι τους στερούνται πολύτιμων υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr