Έρχονται τα αναδρομικά για τους γιατρούς του ΕΣΥ! Τι θα γίνει με τις αυξήσεις μισθών

Την καταβολή των αναδρομικών και στους γιατρούς του ΕΣΥ σχεδιάζει μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση, όχι όμως και τις αυξήσεις μισθών.

Χριστουγεννιάτικες εορτές με …μποναμά τα χρήματα που έχασαν από τα μνημόνια, αναμένεται να κάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση προωθεί σχετικό νομοσχέδιο και σχεδιάζει να καταβάλει τα χρήματα προς το τέλος Νοεμβρίου ή πιθανότατα τον Δεκέμβριο (αρχές).

Σε ότι αφορά στους γιατρούς του ΕΣΥ, τα κονδύλια που θα μοιρασθούν αναμένεται να διευκρινιστούν σε κοινή υπουργική απόφαση (Οικονομικών και Υγείας), αλλά δεν αναμένεται να εισπράξουν αναδρομικά για όλα τα χρόνια των μνημονίων.

Άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την αρχή έσπευδε να σημειώσει ότι αν και οι δικαστικές αποφάσεις (ΣτΕ) δεν προβλέπουν την καταβολή αναδρομικών στους νοσοκομειακούς γιατρούς, η κυβέρνηση αποφάσισε να τα καταβάλει.

Μάλιστα το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε ότι θα δοθούν αναδρομικά από το 2012 έως και το 2016 αφού μετά ξεκίνησε να εφαρμόζεται νέο ενιαίο ειδικό μισθολόγιο. Ωστόσο τα πράγματα στην πράξη δεν αναμένεται να γίνουν έτσι, αφού συνολικά η κυβέρνηση θα μοιράσει 800 εκατ. ευρώ και βέβαια δεν επαρκούν για όλους, στρατιωτικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς.

Πάντως με βάση τα όσα θα περιγράφονται στο νομοσχέδιο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Εθνος», τα αναδρομικά στους γιατρούς δεν θα είναι από το 2012 έως και το 2016, αλλά θα αφορούν το χρονικό διάστημα από τις 13 Νοεμβρίου 2014 έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2016 και θα ανταποκρίνονται στη διαφορά των μισθών όπου ήταν το 2012. Μάλιστα δεν θα συνυπολογισθούν οι εφημερίες.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) δεν περιμένουν μόνο το σύνολο των αναδρομικών αλλά και την αποκάτασταση των μισθών στα επίπεδα του 2012, όπως προβλέπουν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις, σημειώνει στο HealthReport.gr ο Π.Παπανικολάου Γ.Γ.της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Πηγη:http://www.healthreport.gr