Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για «υποχρεωτικότητα των εμβολίων» συνιστά ο ΙΣΘ

 

Είναι αδιανόητο να θρηνούμε 146 θύματα από τη γρίπη και τέσσερα από την ιλαρά. Το… 79% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Με την ενημέρωση, αυτά τα ποσοστά μπορούν να αλλάξουν.

Με τα λόγια αυτά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας παρουσίασε την καμπάνια ενημέρωσης #ΕmvoliaZO που πραγματοποιείται από τον ΙΣΘ για τρίτη συνεχή χρονιά. Μάλιστα, ο κ. Νίτσας συνέστησε στο υπουργείο υγείας να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΙΣΘ και να ενημερώσει με δράσεις ανάλογες όλους τους πολίτες σε όλη τη χώρα, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολίων για όλο τον πληθυσμό.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο μεγάλος αριθμός θυμάτων γρίπης που καταγράφεται κάθε χρόνο από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, θέτει ένα βασικό ερώτημα: Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για… «υποχρεωτικότητα εμβολίων» ώστε να θωρακιστεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και η δημόσια υγεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του 2019; Μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο, πχ νομικό πλαίσιο, ώστε να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές από… γρίπη κι άλλα νοσήματα που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια;

Οι καμπάνιες ενημέρωσης για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα των εμβολίων, που ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, προέβλεψαν και «αναχαίτισαν» τα πολλαπλάσια θανατηφόρα κρούσματα.

Η δε ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας του ιατρικού κόσμου να τονίσει για μία ακόμη φορά ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές και οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου με αμφιβόλου προέλευσης «αντιεμβολιαστικά κινήματα» (που βρήκαν έκφραση στο χαοτικό κόσμο του διαδικτύου) ήταν κι είναι έωλοι και πέρα από κάθε επιστημονική τεκμηρίωση.

Φέτος ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) συνεχίζει την ενημέρωση με το #emvoliaZO3, μια νέα «εκστρατεία ζωής» για όσα η επιστήμη μπορεί να προλάβει αντί να θεραπεύει. Οι επιστημονικές ημερίδες που διοργανώνει εδώ και τρία χρόνια ο ΙΣΘ αναδεικνύουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα εμβόλια και το πώς συνεχίζουν να σώζουν ζωές τον 21ο αιώνα…»

Η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ιατρός βιοπαθολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας ΔΙΠΑΕ Μαρία Χατζηδημητρίου δήλωσε πως είναι «κωμικοτραγικό και απαράδεκτο να πεθαίνουν άτομα από γρίπη και ιλαρά, ενώ υπάρχουν ασφαλή εμβόλια».

Διευκρίνισε πως στόχος του ΙΣΘ είναι «να προφυλάξει, να ειδοποιήσει και να ενημερώσει τον πληθυσμό» καθώς όπως η ίδια τόνισε «έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας». Ξεκαθάρισε πως «εσφαλμένα θεωρείται ότι υπάρχει παρενέργεια και επιπλοκή από τα εμβόλια. Τα εμβόλια είναι τμήματα από πρωτεΐνες».

Η κα Χατζηδημητρίου τόνισε ακόμη ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα, προάγει την περαιτέρω αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών για την καταπολέμηση της λοίμωξης από φυσική νόσηση με αποτελέσματα τα μικρόβια να γίνονται ανθεκτικά. Ανθεκτικά μικρόβια καταπολεμούνται δύσκολα από αντιβιοτικά με αποτέλεσμα ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις και… θάνατο.

Και απαντώντας στο ερώτημα που προκύπτει από το αντιεμβολιαστικό κίνημα: «Φυσική νόσηση ή εμβολιασμός;» η κ. Χατζηδημητρίου απάντησε: «Φυσική νόσηση από πολιομυελίτιδα σημαίνει παράλυση, από ενεργό ηπατίτιδα Β σημαίνει ηπατοκυτταρικο καρκίνωμα, από HPV καρκίνο τράχηλου μήτρας. Φυσική νόσηση εγκύου από ερυθρά σημαίνει συγγενής ερυθρά και ανωμαλίες νεογνού…»

Από την πλευρά της, η μαιευτήρας και γυναικολόγος και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ Βιολέτα Βαΐτση, τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στο διαδίκτυο και σε αξιόπιστα κανάλια… συνωμοσιολογικές θεωρίες (βλέπε αντιεμβολιαστικό κίνημα) με αποτέλεσμα να υπάρχει στρεβλή ενημέρωση». Παράλληλα, υπογράμμισε πως θα προσπαθήσει και ο ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης να εξηγήσει ακόμη πιο απλά την αναγκαιότητα των εμβολίων, χωρίς ιατρικές ορολογίες, ώστε να γίνουν κατανοητές οι σοβαρότατες επιπτώσεις από τον μη εμβολιασμό. Πρόσθεσε δε ότι «όσοι γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, δρουν εντελώς… εγωιστικά».

Η κα Βαΐτση ανέφερε ότι στις ΗΠΑ με εμβολιασμό κατά του ιού HPV ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μειώθηκαν κατά 50% τα νέα κρούσματα δυσπλασιών της μήτρας, ενώ στην Αυστραλία, όπου ο εμβολιασμός αυτός είναι υποχρεωτικός, έχουν εξαλειφθεί τα καρκινογόνα κονδυλώματα.

Ο παιδίατρος και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ Νίκος Καρανταγλής χαρακτήρισε το αντιεμβολιαστικό κίνημα ως ανοησία, «δεν είναι δυνατόν να έχουμε βρέφη σε εντατικές μονάδες επί μήνες και να απειλείται άμεσα η ζωή τους. Κάθε χρόνο 2.500.000 άνθρωποι δεν πεθαίνουν πια στον πλανήτη γιατί εμβολιάζονται» Θα μπορούσαμε και καλύτερα, πρόσθεσε, γιατί χάνονται άλλες 1.500.000 ζωές. Ο κ. Καρανταγλής ανέφερε χαρακτηριστικά περιστατικό βρέφους 10 μηνών, το οποίο εδώ και τρεις μήνες νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης λόγω γρίπης Η1Ν1 την οποία «κόλλησε» από… ανεμβολίαστο άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος!

Οι δράσεις

Στο πλαίσιο των δράσεων του #εμβολιαΖΩ, αύριο Τετάρτη 8 Μαΐου στις 20:00 θα γίνει εκδήλωση με ομιλητές καθηγητές και ειδικούς των εμβολίων στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αριστοτέλους 4 όπου το κοινό θα ενημερωθεί το κοινό για τους μικροπαθογόνους οργανισμούς που συνεχίζουν να υπάρχουν και στον 21ο αιώνα αλλά με την βοήθεια της επιστήμης, δηλαδή των εμβολίων αντιμετωπίζονται και… καταπολεμούνται.

Την Κυριακή 12 Μαΐου από τις 10:00 ως τις 14:00 ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει στην πλατεία του Λευκού Πύργου νέα εκδήλωση ενημέρωσης ώστε ειδικοί γιατροί μέλη του ΙΣΘ να δώσουν απαντήσεις σε τυχόν απορίες και ταυτόχρονα να εμβολιαστούν με αντιτετανικό εμβόλιο, όσοι το επιθυμούν. Τις ίδιες ώρες θα γίνει και «εμβολιαστική πορεία» από το Macedonia Palace ως το Λευκό Πύργο -γιατρών και φοιτητών της Ιατρικής- εκδήλωση που θα συνεχιστεί στη θάλασσα με… καραβάκι.

Επίσης ο ΙΣΘ -στο πλαίσιο πάντα του φετινής εμβολιαστικής καμπάνιας του- θα εμβολιάσει παιδιά που φιλοξενούνται στο Παπάφειο ίδρυμα και θα διοργανώσει ομιλίες ειδικών σε σχολεία της πόλης.

 

Πηγη:https://healthmag.gr/