Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Δυο αεροσκάφη δωρεά στο ΕΚΑΒ

Βοήθεια στους αιθέρες θα έχει το ΕΚΑΒ χάρη στην δωρεά δυο αεροσκαφών Beechcraft King Air 350, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), για την ενίσχυση των αεροδιακομιδών.

Τα δυο αεροσκάφη προσγειώθηκαν σήμερα σε ελληνικό έδαφος και προστέθηκαν στους υλικούς πόρους του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Αξίζει να αναφερθεί ότι έναν μήνα νωρίτερα προσφέρθηκαν από το ΙΣΝ και δυο ελικόπτερα Augusta Westland 109 Trekker.

Η δωρεά των νέων ανασκαφών εκτιμάται πως ανέρχεται σε 16 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Υγεία, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στόχος είναι να εξασφαλιστούν οι ιδανικές συνθήκες για την άμεση και ασφαλή αεροδιακομιδή ασθενών και τραυματιών από απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα προς κεντρικά σημεία της χώρας και την Ευρώπη.

Πρόκειται για αεροσκάφη εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα όργανα αεροναυτιλίας. Σύμφωνα με το ΙΣΝ  Την δε υγειονομική διασκευή της καμπίνας των δύο νέων αεροσκαφών ανέλαβε μία από τις πιο αναγνωρισμένες εταιρείες παγκοσμίως, η οποία εξειδικεύεται αποκλειστικά στο αντικείμενο.

Στους χώρους τους μεταφέρονται δύο ασθενείς ταυτόχρονα, ενώ είναι εφοδιασμένα με ειδικό μηχανισμό ανύψωσης των φορείων για άνετη είσοδο και έξοδο ασθενών και τραυματιών. Ακόμηηη έχει προβλεφθεί η κατάλληλη υποδομή μεταφοράς θερμοκοιτίδας για τη διακομιδή νεογνών, καθώς και θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα), ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ατόμων με μολυσματικές ασθένειες.

«Τα νέα υπερσύγχρονα πτητικά μέσα επιτρέπουν την έγκαιρη και άμεση μεταφορά όσων έχουν ανάγκη σε κεντρικές υγειονομικές δομές, ενώ παράλληλα παρέχουν στο προσωπικό του ΕΚΑΒ την αναγκαία υποδομή ώστε να επιτελέσει με ασφάλεια το έργο του» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η κίνηση αποσκοπεί στην «αντιμετώπιση του υγειονομικού αποκλεισμού και να ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της χώρας που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και μακριά από κρίσιμες υπηρεσίες υγείας.

Άξιο λόγου είναι πως η Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα συνδράμει στην πτητική τους λειτουργία και ήδη πραγματοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της, ώστε τα πτητικά μέσα να τεθούν προς χρήση το συντομότερο δυνατόν.

Τις ευχαριστίες του εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας λόγο για «γενναιόδωρη προσφορά η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια συνεχή και πολύ-επίπεδη πρωτοβουλία ύψιστης κοινωνικής ευθύνης».
Η δωρεά του ΙΣΝ θα συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, όσο και στην εξοικονόμηση πόρων. Με προοπτική την κάλυψη των αναγκών, εξασφαλίζεται στο εξειδικευμένο προσωπικό των αεροδιακομιδών, όπως ιπτάμενοι ιατροί, διασώστες και νοσηλευτές, τον πιο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/