Αγαπηδάκη: Έχουμε πληρώσει ακριβά την υπερπολιτικοποίηση

Μήνυμα στέλνει η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας σχετικά με την διαχείριση του ζητήματος των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Η κ. Αγαπηδάκη επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό, αλλά επιστημονικής επάρκειας των υγειονομικών.

Με αφορμή την παρουσία διαμαρτυρόμενων υγειονομικών στην είσοδο του Υπουργείου Υγείας,  η κ. Αγαπηδάκη σε ανάρητησή της στα social media αρχικά υπενθυμίζει ότι βρίσκονται σε αναστολή, «εξαιτίας της επιλογής τους να παραμένουν ανεμβολίαστοι ενάντια στην covid-19». Στη συνέχεια θίγει το θέμα επαρκούς επιστημονικού κριτηρίου των ίδιων των υγειονομικών για την επιλογή κατάλληλης κλινικής θεραπείας. Με την διαπίστωση ότι το ζήτημα έχει υπερπολιτικοποιηθεί, η γενική γραμματέας ζητά να  γίνει συζήτηση επί της ουσίας.

«Με βάση την επιστημονικά τεκμηριωμένη ιατρική πρακτική (evidence-based medicine) ο επαγγελματίας υγείας που αρνείται να εμβολιαστεί, ουσιαστικά φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τα επιστημονικά τεκμήρια (evidence) και να λάβει την ορθή ιατρικά απόφαση» υποστήριξε η κ. Αγαπηδάκη. Η γενική γραμματέας ισχυρίστηκε ότι η θέση αυτή αποτελεί θεμελιώδη προσέγγιση σε άλλες χώρες με αποτελεσματικά συστήματα υγείας. «Αν λοιπόν κάποιος δεν είναι σε θέση να αξιολογεί και να λαμβάνει κλινικές αποφάσεις με βάση την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση, πως μπορεί να αποτελεί μέρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας;» διερωτήθηκε η κ. Αγαπηδάκη. Η ίδια υπογράμμισε στα γραφόμενά της  την σημασία αυτής της προϋπόθεσης για την άσκηση καθημερινής κλινικής πρακτικής.

«Οι συγκεντρωμένοι είναι έξω ακριβώς από το γραφείο μου, έχω ακούσει τις ομιλίες τους όπως και τις ομιλίες του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Δημήτρη Καζάκη του ΕΠΑΜ, εκπροσώπων της Ελληνικής Λύσης, αλλά και υγειονομικών που εδώ και καιρό τάσσονται ενάντια στον εμβολιασμό κατά της covid-19 όπως ο Φαίδων Βόβολης, που έσπευσαν να ταχθούν στο πλευρό τους. Έχουμε πληρώσει πανάκριβα την υπερπολιτικοποίηση» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αγαπηδάκη. Η γενική γραμματέας επεσήμανε ότι πρεπει να ξεπεραστούν εμπόδια του παρελθόντος για να υπάρξει ένα ΕΣΥ που να προστατεύει την υγεία και να υπηρετεί τις ανάγκες μας.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/