«Αγκομαχώντας» η στελέχωση των ΤοΜΥ. Έρχεται και νέα προκήρυξη

Στην τελική ευθεία εισήλθε ο δεύτερος κατά σειρά διαγωνισμός του υπουργείου Υγείας για περίπου 1.000 θέσεις εργασίας οικογενειακών γιατρών στις ΤοΜΥ (τις νέες δομές που έχουν εισαχθεί με τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), αφού μετά από αναμονή σχεδόν 3 μηνών αναρτήθηκαν τα Προσωρινά Αποτελέσματα. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, τώρα αναμένεται να κατατεθούν οι ενστάσεις και μετά θα δημοσιευτούν οι Οριστικοί Πίνακες των Επιτυχόντων.

Αν και η διαδικασία των ενστάσεων ενδέχεται να επηρεάσει προς τα πάνω τον αριθμό των επιτυχόντων (μπορεί να κατατεθούν δικαιολογητικά που τώρα λείπουν από τους φακέλους των υποψηφίων), οι Προσωρινοί Πίνακες επιτρέπουν λίγο έως πολύ μια πρώτη εκτίμηση για τον αριθμό των προσλήψεων. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λοιπόν, προκύπτει ότι θα καλυφθεί περίπου 1 στις 2 θέσεις. Ένα όχι και τόσο καλό »σκορ», δεδομένης της προσπάθειας που έγινε για την τροποποίηση της μοριοδότησης και τη βελτίωση των κριτηρίων του διαγωνισμού, σε σχέση με τον αρχικό.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, η επαναπροκήρυξη των θέσεων που θα μείνουν κενές είναι μονόδρομος για τη λειτουργία και των 240 νέων ΤοΜΥ που έχουν εξαγγελθεί. Για μία ακόμη φορά, η Αριστοτέλους προσβλέπει σε νέους γιατρούς που θα πάρουν το πτυχίο τους και θα αναζητήσουν επαγγελματική αποκατάσταση, αφού η διετής εργασιακή προοπτική και οι μάλλον χαμηλές απολαβές που προσφέρονται, αποτελούν αντικίνητρο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και πιο έμπειρους γιατρούς που προτιμούν το »ιδιωτεύειν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη χώρα έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 100 ΤοΜΥ, τον τελευταίο χρόνο. Η λειτουργία των περισσότερων όμως δεν είναι αυτόνομη, αφού λόγω έλλειψης προσωπικού ή/και στέγης, »δανείζονται» γιατρούς και υποδομές των Κέντρων Υγείας. Σύμφωνα, βέβαια, με τον αρχικό σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας, οι ΤοΜΥ θα λειτουργούσαν ως το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το σύστημα υγείας και σε δεύτερο επίπεδο θα υπήρχαν τα Κέντρα Υγείας. Το σχήμα αυτό στη συνέχεια άλλαξε, κυρίως λόγω της αποτυχίας της πρώτης προκήρυξης να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παθολόγων και των γενικών γιατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις νέες προσλήψεις που θα γίνουν θα εγκαινιαστούν 30 νέες ΤοΜΥ και, παράλληλα, θα ενισχυθεί η λειτουργία ορισμένων από τις υπάρχουσες.

 

Πηγη:https://virus.com.gr