Αγωνία για το ιατρικό μισθολόγιο

Όλα τα ενδεχόμενα για την επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου, εξετάζει η ηγεσία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Αν και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αναγνώρισε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς το 2012, εντοπίζονται “γκρίζα” σημεία αναφορικά με το πεδίο εφαρμογής της απόφασης. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, λόγου χάρη, το δικαστήριο δεν κατοχυρώνει ως υποχρεωτικό και καθολικό το χαρακτήρα της αναπροσαρμογής των μισθών, ενώ απορρίπτει την καταβολή των αναδρομικών με εξαίρεση τους γιατρούς που προσέφυγαν ονομαστικά.

Το θέμα απασχόλησε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, απαιτώντας τη συμμόρφωση της πολιτικής ηγεσίας με την απόφαση του ΣτΕ στο σκέλος που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές για την επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα προ του 2012 επίπεδα. Παράλληλα, η ομοσπονδία εξετάζει και το ενδεχόμενο προσφυγής στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Σε περίπτωση που η πολιτική ηγεσία αρνηθεί το αίτημά της για άμεση επαναφορά των μισθών, η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να καλέσει τις Ενώσεις σε συντονισμό για τη δικαστική διεκδίκηση των επαναφοράς των μισθολογιών απωλειών, προτείνοντας ταυτόχρονα την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας και πανελλαδικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, η ΟΕΝΓΕ συνιστά στις Ενώσεις – μέλη της, να συντονίσουν ατομικές προσφυγές όλων των γιατρών ανά Νοσοκομείο και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόσο προς τα πολιτικά δικαστήρια για τους ειδικευόμενους και τους επικουρικούς, όσο και προς τα διοικητικά Πρωτοδικεία για τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ.

Κατεβάστε τα σχετικά πρότυπα αιτήσεων, εδώ.

 

Πηγη:https://virus.com.gr