Αδειάζουν τα νοσοκομεία από επικουρικούς γιατρούς! Πότε και πόσοι αποχωρούν

Αδειάζουν σε λίγες εβδομάδες τα δημόσια νοσοκομεία από επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι σήμερα καλύπτουν βασικές ανάγκες στο ΕΣΥ, λόγω της έλλειψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

Ειδικότερα στο τέλος του έτους (31.12.2018) αλλά και έως τον Ιανουάριο του 2019, θα «χηρέψουν» κι άλλες θέσεις στα δημόσια Νοσοκομεία λόγω της λήξης των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, ενώ και τους προηγούμενους μήνες είχαν αποχωρήσει πολλοί επικουρικοί λόγω των συμβάσεων τους.

Άλλωστε με βάση και απόφαση του ΣτΕ όσες συμβάσεις επικουρικών γιατρών, παρατείνονται άνω των 24 μηνών δεν αναγνωρίζονται και δεν μπορούν να καταβληθούν οι μισθοί. Γι αυτό άλλωστε και πρόσφατα είχαν μείνει απλήρωτοι δεκάδες επικουρικοί γιατροί σε πολλά νοσοκομεία και χρειάσθηκε ειδική ρύθμιση για να αποπληρωθούν οι αποδοχές τους.

Όμως οι άκρως απαραίτητοι επικουρικοί γιατροί, θα αρχίσουν σταδιακά να αποχωρούν, καθώς δύο «φουρνιές» που είχαν διορισθεί πριν δύο χρόνια, λήγουν οι συμβάσεις τους. Γεγονός που σημαίνει πως το σύστημα υγείας θα είναι μείον 1100 γιατρούς σε δύο μήνες από σήμερα.

Να σημειωθεί πως σήμερα σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές υπάρχουν σε όλη τη χώρα 21.000 γιατροί στα νοσοκομεία των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), ενώ εκτιμάται ότι λείπουν περίπου 6000 γιατροί από το δημόσιο σύστημα.

 

Πηγη:http://www.healthreport.gr