Αεροδυναμική ανάλυση του SARS-CoV-2 σε δύο νοσοκομεία της Wuhan

Η συνεχιζόμενη επιδημία COVID-19 εξαπλώθηκε ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα. Ενώ η μετάδοση του SARS-CoV-2 μέσω σταγονιδίων του ανθρώπινου αναπνευστικού συστήματος και της άμεσης επαφής είναι σαφής, η πιθανότητα μετάδοσης αερολύματος είναι ελάχιστα κατανοητή.
Μία νέα μελέτη διερεύνησε την αεροδυναμική φύση του SARS-CoV-2 μετρώντας το ιικό RNA σε αερολύματα σε διάφορες περιοχές δύο νοσοκομείων της Wuhan κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19 τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.
Η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 RNA σε αερολύματα που εντοπίστηκαν σε θαλάμους απομόνωσης και τα αεριζόμενα δωμάτια ασθενών ήταν πολύ χαμηλά, αλλά ήταν αυξημένα στις τουαλέτες των ασθενών.
Τα επίπεδα του αερομεταφερόμενου SARS-CoV-2 RNA στην πλειονότητα των δημόσιων περιοχών δεν ήταν ανιχνεύσιμα εκτός από δύο περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλήθος, πιθανώς λόγω μολυσμένων μεταφορέων στο πλήθος.
Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες περιοχές του ιατρικού προσωπικού είχαν αρχικά υψηλές συγκεντρώσεις ιικού RNA με κατανομές μεγέθους αερολύματος που δείχνουν κορυφές σε περιοχές υπομικρομέτρου ή / και υπερμετρήματος, αλλά αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν σε επίπεδα μη ανιχνεύσιμα μετά την εφαρμογή αυστηρών διαδικασιών απολύμανσης.
Αν και οι ερευνητές δεν έχουν αποδείξει τη μολυσματικότητα του ιού που εντοπίστηκε σε αυτές τις νοσοκομειακές περιοχές, προτείνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να έχει τη δυνατότητα μετάδοσης μέσω αερολυμάτων. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι ο εξαερισμός δωματίου, ο ανοιχτός χώρος, η απολύμανση προστατευτικών ενδυμάτων και η σωστή χρήση και απολύμανση των χώρων τουαλέτας μπορούν αποτελεσματικά να περιορίσουν τη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 RNA στα αερολύματα. Οι μελλοντικές εργασίες πρέπει να διερευνήσουν τη μολυσματικότητα του αερολύματος του ιού.
Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής του νοσοκομείου της Wuhan έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον νέο κοροναϊό. Ο δρ. Liu Zhiming, διευθυντής του νοσοκομείου Wuchang Hospital, είναι ο πρώτος επικεφαλής νοσοκομειακής μονάδας που θυσιάστηκε στη μάχη κατά της επιδημίας, όπως μετέδωσε το Red Star News. Επίσης, μία νοσοκόμα 59 ετών στο ίδιο νοσοκομείο πέθανε από το ιό.
Πηγή μέσα από το νοσοκομείο είπε ότι ο γιατρός ήταν ένας υγιής άνδρας και ο θάνατός του εξέπληξε τους πάντες. Το νοσοκομείο δεν έχει σχολιάσει την είδηση.
Πηγή: https://www.healthweb.gr/