Για το περιστατικό επαναμόλυνσης από τον κορωνοιό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδειχθούν τα τεστ ψευδώς αρνητικά ή ψευδώς θετικά:
“Μόνον η χρήση μάσκας δεν επαρκεί στα σχολεία για τη μείωση της διασποράς του ιού. Απαραίτητο είναι το συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό κι όχι με αντισηπτικό, όπως και καλός αερισμός των αιθουσών“.
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, σήμερα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, για να μείνουν ασφαλή τα σχολεία, οι μαθητές και οι διδάσκοντες στον πρώτο χειμώνα της πανδημίας, πρέπει να γίνουν, επίσης, τα εξής:.
Αφού δεν καταφέραμε να μοιράσουμε τους μαθητές σε περισσότερες αίθουσες, πρέπει να αξιοποιηθούν οι ανοιχτοί και μεγάλοι χώροι εκδηλώσεων στα σχολεία, ώστε να γίνονται εκεί τα μαθήματα και να αυξηθεί η διάρκεια του διαλείμματος.
Θα μπορούσαν να βρεθούν αίθουσες διδασκαλίας εκτός σχολείου, αλλά σε χώρους κοντά στις σχολικές μονάδες.
Η κ. Λινού δήλωσε σύμφωνη με τη μετάθεση κατά μία εβδομάδα της έναρξης του σχολικού έτους, καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται, όπως είπε, και η διασπορά του ιού στο σχολείο και την κοινότητα.
Για το περιστατικό επαναμόλυνσης από τον κορωνοιό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδειχθούν τα τεστ ψευδώς αρνητικά ή ψευδώς θετικά:
“Για να μιλήσουμε με σιγουριά, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα ανάλογα περιστατικά”, εκτίμησε η κ. Λινού.
Οσο για τις μεταβολές στον αριθμό κρουσμάτων σημείωσε πως “δεν γίνονται συγκρίσεις με τυχαία δείγματα. Για αυτό πρέπει να επαναληφθούν οι μετρήσεις επί αρκετές μέρες και να αξιολογηθούν στατιστικά”.
Η καθηγήτρια εξέφρασε, τέλος, αμφιβολίες σχετικά με το αν ευθύνονται οι αδειούχοι για τη μεταβολή των δεικτών επιμόλυνσης, υπογραμμίζοντας ότι στη κατεύθυνση αυτή, θα μπορούσαν να συμβάλουν και άλλοι λόγοι, όπως η μη τήρηση των μέτρων.
Πηγή: https://www.iatronet.gr/