Αιματολογικό τεστ δείχνει το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο ανέπτυξαν το πρώτο αιματολογικό τεστ, που δείχνει τι ώρα είναι μέσα στο ανθρώπινο σώμα, άσχετα από το τι ώρα είναι στον έξω κόσμο. Η νέα εξέταση προσεγγίζει πολύ το λεγόμενο βιολογικό ρολόι.

Η νέα ανακάλυψη δίνει νέες θεραπευτικές δυνατότητες, καθώς οι επιστήμονες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να μελετούν εύκολα την επίπτωση που έχουν τα «ξεκούρδιστα» βιολογικά ρολόγια πάνω σε διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, άσθμα κ.ά.

Το τεστ ονομάζεται TimeSignature (Υπογραφή Χρόνου) και απαιτεί μόνο δύο αιμοληψίες, για να πει στους γιατρούς ποια είναι η βιολογική ώρα ενός ανθρώπου. Μέχρι τώρα παρόμοιες εκτιμήσεις για την «ώρα σώματος» μπορούσαν να γίνουν μόνο μέσω δαπανηρών και χρονοβόρων διαδικασιών, ενώ το νέο αιματολογικό τεστ απλοποιεί τις διαδικασίες.

Μετρά στο αίμα 40 διαφορετικούς βιοδείκτες έκφρασης γονιδίων και μετά, με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, κάνει εκτίμηση για την ώρα του σώματος.

Οι βιολογικοί μηχανισμοί και οι κάθε είδους διαδικασίες σχεδόν σε κάθε ιστό και σε κάθε όργανο του σώματος ενορχηστρώνονται από ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι, που ελέγχει τον λεγόμενο κιρκάδιο ρυθμό, όπως είναι ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης. Σε μερικούς ανθρώπους το βιολογικό ρολόι συγχρονίζεται με τον εξωτερικό χρόνο, αλλά σε αρκετούς υπάρχει δυσαρμονία και απόκλιση ανάμεσα στις δύο ώρες, του σώματος και του περιβάλλοντος.

Όσο πιο μεγάλη είναι η απόκλιση ανάμεσα στα δύο ρολόγια, τόσο αυξάνεται η προδιάθεση του ανθρώπου για διάφορες ασθένειες, ενώ οι γιατροί μπορούν να προβλέψουν ποιος υγιής άνθρωπος είναι πιθανότερο να αρρωστήσει στο μέλλον.

«Πρόκειται για μια πολύ πιο ακριβή και εξειδικευμένη μέτρηση από ό,τι να διαπιστώνεται απλώς αν κάποιος είναι εκ φύσεως πρωινός ή βραδινός τύπος» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και βιοστατιστικής Rosemary Braun στο περιοδικό PNAS.

Όταν το νέο τεστ είναι έτοιμο για κλινική χρήση (το Πανεπιστήμιο Nortwestern έχει ήδη κατοχυρώσει τη σχετική πατέντα), θα βοηθήσει τους γιατρούς να χορηγούν τις δόσεις των φαρμάκων τις κατάλληλες στιγμές, ανάλογα με την ώρα του σώματος κάθε ασθενούς.

Η καλύτερη ώρα, ώστε η θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική (π.χ. για ένα φάρμακο υπέρτασης ή μια χημειοθεραπεία), πιθανότατα θα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πηγη:http://healthmag.gr