Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η επέκταση της κάλυψης της αιμοκάθαρσης μπορεί να οφείλεται στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα κακά αποτελέσματα της επείγουσας αιμοκάθαρσης και στις αυξημένες προσπάθειες συνηγορίας. Ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο των συγγραφέων από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ υπογραμμίζει το σημαντικό βάρος της έλλειψης πρόσβασης στη θεραπεία υποκατάστασης νεφρού που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι χωρίς χαρτιά που αντιμετωπίζουν νεφρική ανεπάρκεια.
Αιμοκάθαρση: Σύντομη ερευνητική έκθεση διαπίστωσε ότι, λόγω της αυξημένης συνηγορίας και της ευαισθητοποίησης για τα αποτελέσματα, ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτειών έχει εφαρμόσει πολιτικές που παρέχουν σε εθνικό επίπεδο κάλυψη σε άτομα χωρίς χαρτιά με νεφρική ανεπάρκεια για τη λήψη αιμοκάθαρσης στα εξωτερικά ιατρεία. Η έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Ανακοινώσεις Εσωτερικής Ιατρικής. Επί του παρόντος, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά δεν μπορούν να λάβουν ομοσπονδιακή ασφάλιση υγείας και τα περισσότερα κρατικά προγράμματα Medicaid. Σε πολλές πολιτείες, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά με νεφρική ανεπάρκεια βασίζονται στην επείγουσα αιμοκάθαρση (αιμοκάθαρση μόνο μετά την προσαγωγή τους σε κρίσιμη κατάσταση σε τμήμα επειγόντων περιστατικών), όπως επιτάσσει ο νόμος του 1986 για την επείγουσα ιατρική περίθαλψη και την ενεργό εργασία (EMTALA), ο οποίος απαιτεί από τα νοσοκομεία να παρέχουν επείγουσα περίθαλψη ανεξάρτητα από τη δυνατότητα πληρωμής.
Η επείγουσα αιμοκάθαρση σχετίζεται με 14 φορές υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στα 5 έτη και αυξημένη ψυχοκοινωνική επιβάρυνση για τους ασθενείς, τους φροντιστές και τους κλινικούς ιατρούς. Το 2019, μόνο 12 πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια παρείχαν κρατική κάλυψη της εξωνοσοκομειακής αιμοκάθαρσης, συμπεριλαμβάνοντας τη νεφρική ανεπάρκεια ως επιλέξιμη κατάσταση στο πλαίσιο του έκτακτου Medicaid. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο αξιολόγησαν την πολιτική μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου 2022 με 1) ανασκόπηση των εγχειριδίων πολιτικής των πολιτειών Medicaid και Emergency Medicaid για τους καλυπτόμενους κωδικούς διάγνωσης “νεφρική ανεπάρκεια”, “αιμοκάθαρση” και “μεταμόσχευση” και τη συμπερίληψη των μεταναστών χωρίς χαρτιά και 2) σύντομες συνεντεύξεις με κλινικούς ιατρούς με εμπειρία εργασίας με μετανάστες χωρίς χαρτιά σε κάθε πολιτεία. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι από το 2022, είκοσι πολιτείες και η Ουάσινγκτον παρέχουν κρατική κάλυψη για την τυπική αιμοκάθαρση στα εξωτερικά ιατρεία για μετανάστες χωρίς χαρτιά. Δεκαεπτά από αυτές τις πολιτείες παρέχουν εξωνοσοκομειακή αιμοκάθαρση μέσω της Επείγουσας ιατρικής περίθαλψης Medicaid, ενώ οι υπόλοιπες μέσω του Medicaid ή των κρατικών ασφαλιστικών δεξαμενών. Πέντε πολιτείες παρέχουν, επίσης, κάλυψη για μεταμόσχευση νεφρού.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η επέκταση της κάλυψης της αιμοκάθαρσης μπορεί να οφείλεται στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα κακά αποτελέσματα της επείγουσας αιμοκάθαρσης και στις αυξημένες προσπάθειες συνηγορίας. Ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο των συγγραφέων από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ υπογραμμίζει το σημαντικό βάρος της έλλειψης πρόσβασης στη θεραπεία υποκατάστασης νεφρού που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι χωρίς χαρτιά που αντιμετωπίζουν νεφρική ανεπάρκεια. Οι συγγραφείς ζητούν μια ανθρώπινη εθνική λύση για την εγκατάλειψη της επείγουσας αιμοκάθαρσης ως μοναδικής επιλογής για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά και, αντίθετα, την επιδίωξη μιας κίνησης προς την κάλυψη της αιμοκάθαρσης στα εξωτερικά ιατρεία και στις 50 πολιτείες. Καλούν, επίσης, τους νομοθέτες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν μια οδό για τους μη Αμερικανούς πολίτες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών χωρίς χαρτιά, ώστε να μπορούν να αγοράζουν οικονομικά προσιτή ασφάλιση.
Πηγη: https://www.healthweb.gr/