Η αιμορραγία των επινεφριδίων (ΑΕ) μετά από λοίμωξη COVID-19 αποτελεί μια σπάνια αλλά σοβαρή και απειλητική για τη ζωή επιπλοκή. Μέχρι στιγμής έχουν περιγραφεί 10 περιστατικά αμφοτερόπλευρης ΑΕ μετά από λοίμωξη με COVID-19, ενώ αυτά που αφορούν ετερόπλευρη ΑΕ δεν ξεπερνούν τα επτά.
Στη διάρκεια του 50ού Πανελλήνιου Συνεδρίου Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη, που ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, περιγράφηκε συγκεκριμένο περιστατικό ετερόπλευρης αιμορραγίας επινεφριδίων στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο ασθενής με μεγάλη ετερογενή μάζα επινεφριδίου, παρουσίαζε απεικονιστικά χαρακτηριστικά ύποπτα για κακοήθεια, αλλά στον επανέλεγχο τα ευρήματα ήταν συμβατά αιμορραγίας επινεφριδίου μετά από λοίμωξη COVID-19.
Με αφορμή το περιστατικό, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη διαφορικής διάγνωσης κατά την ανεύρεση ετερογενούς μάζας επινεφριδίου σε ασθενείς με πρόσφατο ιστορικό λοίμωξης COVID19, ακόμα και χωρίς προηγούμενο ιστορικό θρομβοφιλίας ή άλλης προδιαθεσικής κατάστασης.
Το περιστατικό
Το προσωπικό της Κλινικής Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολικών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας και του Εργαστηρίου Ιατρικής Απεικόνισης του ίδιου νοσοκομείου, αντιμετώπισε και μελέτησε την περίπτωση ενός άνδρα 62 ετών που μεταφέρθηκε στα Επείγοντα έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο σε καθιστή θέση.
Ο ασθενής, που ήταν εμβολιασμένος με 3 δόσεις κατά του SARS-CoV-2 και είχε ιστορικό πρόσφατης λοίμωξης COVID-19, εμφάνιζε κλινική εικόνα εμπύρετου και αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου Ι, ενώ είχε αυξημένες τιμές d-dimers. Ο μοριακός έλεγχος επιβεβαίωσε λοίμωξη με COVID-19 ενώ λόγω έντονης κλινικής υποψίας για πνευμονική εμβολή διενεργήθηκε αξονική αγγειογραφία πνευμονικών αρτηριών (CTPA), η οποία ήταν αρνητική.
Στον απεικονιστικό έλεγχο εντοπίστηκε ευμεγέθης οζόμορφη αλλοίωση δεξιού επινεφριδίου διαστάσεων 3,6 x 2 εκ και αυξημένων πυκνοτήτων (16 – 19 ΗU). Ο λειτουργικός έλεγχος των επινεφριδίων που ακολούθησε δεν ανέδειξε ορμονική υπερέκκριση ενώ η δοκιμασία διέγερσης με κορτικοτροπίνη απέκλεισε την φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια. Ακολούθησε εστιασμένη αξονική τομογραφία επινεφριδίων 4 μήνες μετά από την αρχική απεικόνιση όπου παρατηρήθηκε υποστροφή́ του προηγούμενα απεικονιζόμενου οζώδους μορφώματος του δεξιού επινεφριδίου το οποίο εκτιμάται ότι αφορούσε πιθανότατα αιμάτωμα, ενώ στο έξω σκέλος του αριστερού επινεφριδίου σημειώνεται όζος 7mm με χαμηλές πυκνότητες ως επί μικρού αδενώματος. Τα παραπάνω ευρήματα έθεσαν τη διάγνωση της ετερόπλευρης αιμορραγίας επινεφριδίου πιθανότατα σε έδαφος λοίμωξης COVID-19 που κλινικά εκδηλώθηκε με λιποθυμικό επεισόδιο σε καθιστή θέση.
Συμπεράσματα
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η αιμορραγία των επινεφριδίων είναι μία σπάνια κατάσταση που προκύπτει από μια πληθώρα αιτιολογικών παραγόντων όπως το τραύμα, η αιμορραγική/θρομβοφιλική διάθεση, λοιμώξεις, στρες, και όγκοι επινεφριδίων. Η λοίμωξη COVID-19 σχετίζεται με διαταραχές πήξης και θρομβοεμβολικά επεισόδια συνεπώς πιστεύεται ότι η ΑΕ εμφανίζεται μετά από λοίμωξη COVID-19 λόγω θρόμβωσης των επινεφριδιακών φλεβών. Η αιμορραγία επινεφριδίων συχνά διαγιγνώσκεται τυχαία εξαιτίας μη ειδικών κλινικών ευρημάτων ωστόσο η φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια είναι μια σπάνια αλλά επικίνδυνη για την ζωή επιπλοκή.
Με βάση τα καταγεγραμμένα περιστατικά η αμφοτερόπλευρη και σπανιότερη ετερόπλευρη ΑΕ αποτελεί μια επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19 και θα πρέπει να τίθεται στη διαφορική διάγνωση κατά την ανεύρεση ετερογενούς μάζας επινεφριδίου σε ασθενείς με πρόσφατο ιστορικό λοίμωξης COVID19 ακόμα και χωρίς προηγούμενο ιστορικό θρομβοφιλίας ή άλλης προδιαθεσικής κατάστασης.
Πηγη: https://www.iatronet.gr/