Ακαδημία Κλινικών Μελετών ιδρύεται στην Ελλάδα

Ώθηση στην επιστήμη και ενίσχυση της δημόσιας υγείας καθώς και της εθνικής οικονομίας διασφαλίζεται με την πρωτοβουλία της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών για την ίδρυση της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών με την υποστήριξη της Bayer Ελλάς και της ELPEN.

Μέσα από μια σειρά σεμιναρίων επιδιώκεται η ενημέρωση και η εκπαίδευση των επιστημόνων υγείας σχετικά με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής και η διεξαγωγή κλινικών μελετών, αλλά και η δημιουργία κουλτούρας κλινικών μελετών σε κυβερνητικούς φορείς, αρχές υγείας και ασθενείς.

Η δυνατότητα βελτίωσης θα δίνεται σε 20 επιλεγμένους ερευνητές στην Ιατρική με στόχο την υψηλότερη απόδοση στις τρέχουσες δοκιμές (υψηλότερος αριθμός και ρυθμός ένταξης ασθενών στην μελέτη, καλύτερη ποιότητα δεδομένων, κλπ) και  την μετατροπή των ερευνητικά κέντρα πιο ελκυστικά για πολυεθνικά κλινικά προγράμματα.

Οφέλη:

θα είναι πολλαπλά για τους :

  • Aσθενείς: έγκαιρη πρόσβαση σε νέες θεραπείες,
  • επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας: βαθύτερη γνώση στη διαχείριση κλινικών μελετών και μεγαλύτερη εμπειρία στις νέες θεραπευτικές επιλογές
  • Εθνικό Σύστημα Υγείας: Εισροή εσόδων ειδικά για την κάλυψη αναγκών πρακτικής άσκησης και διαμονής (δεδομένου ότι 15% του προϋπολογισμού κλινικών δοκιμών αποδίδεται σε νοσοκομεία και 5% αποδίδεται στους ειδικούς λογαριασμούς για ταμεία Ε&Α των Περιφερειακών Αρχών Υγείας).

Σχετικά με την ίδρυση της Ακαδημίας ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης,  σημείωσε τις δυνατότητες «μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε στην περιοχή και σε όλη την Ευρώπη και κυρίως αυτό μπορεί να γίνει διότι διαθέτουμε αξιόλογο ιατρικό προσωπικό, έχουμε τεράστια εμπειρία, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε». Ο υφυπουργός εστίασε στη συνέργεια της επιστημονικής κοινότητας, της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και οι φαρμακευτικές εταιρείες, για την προώθηση των κλινικών μελετών, της έρευνα και της ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Στη  διάνοιξη ενός δρόμου ανάπτυξης και κυκλοφορίας καινοτόμων και αποτελεσματικών προϊόντων μέσω την ενίσχυση των κλινικών μελετών έδωσε έμφαση ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτριος ΦιλίππουΤα οφέλη παρέθεσε ο κ. Φιλίππου «για τους ασθενείς για τους οποίους διασφαλίζει την πρώιμη πρόσβαση σε νέες θεραπείες, όσο και για τους  γιατρούς και επαγγελματίες υγείας που διαχειρίζονται αυτές τις θεραπείες. Τεράστια, επίσης είναι και τα έσοδα στο σύστημα υγείας, με πολλαπλά οφέλη. Έσοδα τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για τον εξοπλισμό κλινικών, είτε για την πρόσληψη προσωπικού, είτε για τη χρηματοδότηση της έρευνας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Καθηγητής κ. Δημήτριος Μπούμπας επεσήμανε ότι «στόχος της Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση και πιστοποίηση των συμμετεχόντων στην GCP, προάγοντας την επιστήμη, την αξία των κλινικών μελετών, τη συνεργασία ανάμεσα στους συμμετέχοντες και την υψηλή απόδοση και ποιότητα των κλινικών μελετών».

Για μια σπουδαία πρωτοβουλία έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ELPEN και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε στην έρευνα και ανάπτυξη και είναι πάγια πολιτική μας να επενδύουμε  περισσότερο από το 10% του ετήσιου τζίρου μας. Στο  Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό και Πειραματικό μας Κέντρο (Ε.Ε.Π.Κ), το μεγαλύτερο ιδιωτικό κέντρο Βιοϊατρικής στην Ελλάδα, που λειτουργεί τα τελευταία 25 χρόνια, έχουμε την  εμπειρία, την τεχνογνωσία,  τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό για να στηρίξουμε όχι μόνο αυτό αλλά και κάθε σχετικό εγχείρημα».

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά σύμφωνα με τον κ. Τρύφων, προσθέτοντας ότι «με το νέο κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης που ήδη κατασκευάζουμε στα Σπάτα Αττικής, πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρουμε ακόμη περισσότερο στην έρευνα και θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη στη χώρα μας».

Η «άνθηση» κλινικών μελετών θα φέρει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη ανάπτυξης, κατά τα λεγόμενα  του  Διευθύνοντα Σύμβουλου της Bayer Ελλάς, Andreas Pollner , ο οποίος σημείωσε ότι «πιστοί στην αποστολή μας «Επιστήμη για μια καλύτερη ζωή» επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

Σύμφωνα με τον κ. Pollner «το να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν κόμβο κλινικών μελετών σε παγκόσμιο πεδίο, θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση και ενίσχυση τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της εθνικής οικονομίας αν αναλογιστεί κανείς πως οι επενδύσεις σε Ε&Α μπορεί να ανέλθουν από τα 40 εκ. το 2020, στα 150 εκ. Ευρώ, το 2023

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/