Ακαταστασία και προβλήματα ψυχικής υγείας: Η επιστήμη αναζητά αν υπάρχει σχέση

Δείξε μου το σπίτι σου, να σου πω πώς νιώθεις, λένε οι ερευνητές που αποφάσισαν να σκάψουν λίγο πιο βαθιά απο την συσσωρευμένη σκόνη στα έπιπλα και να σηκώσουν τον σωρό ρούχων από το πάτωμα…

Μπορεί τελικά ένα ακατάστατο σπίτι να είναι ένδειξη προβλημάτων ψυχικής υγείας;

«Άνω-κάτω» μέσα και έξω

Όλοι μπορεί να έχουμε μέρες που νιώθουμε λιγότερο ή περισσότερο πρόθυμοι να ασχοληθούμε με το συμμάζεμα. Εξάλλου, είναι μια διαδικασία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες -τον χρόνο που εργαζόμαστε, την ύπαρξη συγκατοίκων και παιδιών, την σωματική ενέργεια που μπορούμε να διαθέσουμε.

Οπότε, ακόμα και τα πιο καλοσυμμαζεμένα σπίτια κάποιες στιγμές είναι αναπόφευκτα ακαταστάτα.

Μήπως τελικά η μόνιμη αταξία υποκρύπτει κάτι άλλο;

«Ναι» απαντούν οι ειδικοί ψυχικής υγείας, σημειώνοντας ότι η κατάσταση εντός των οικιακών τειχών, μπορεί να προδώσει την ύπαρξη τυχόν ψυχικής διαταραχής.

Για παράδειγμα, τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, προσφέρουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους για να διατηρούν το σπίτι τους καθαρό, και αν ειναι δυνατόν αποστειρωμένο!

Από την άλλη, υπάρχει το άλλο άκρο με πολλούς άλλους που συσσωρεύουν ασταμάτητα αντικείμενα φτιάχνοτας ένα περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν σχεδόν να κινηθούν, επειδή δεν μπορούν να αποδεσμεύσουν τον εαυτό τους από την απώλεια κάποιου αντικειμένου που κάποτε ήταν χρήσιμο. Αν και οι δυο περιπτώσεις είναι σχεδόν στα άκρα, ωστόσο δίνουν έναν ορισμό για το πώς το περιβάλλον μας και η διαμόρφωση του, λένε πολλά για τον ψυχικό μας κόσμο.

Τα σημάδια της κατάθλιψης

Για εκείνους που όλη τους την ζωή ήταν τακτικοί και με ικανότητες στην οργάνωση το να αδιαφορούν ξαφνικά για το χάος στο δωμάτιο, μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης.

Όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη συχνά δεν έχουν την διάθεση να συνεχίσουν να κρατούν το νοικοκυριό τους σε τάξη.

Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και το συμμάζεμα ενός δωματίου μπορεί να φαίνεται ανέφικτος στόχος.

Δεν είναι ότι δεν γίνεται αντιληπτή η ακαταστασία ή ότι λείπουν οι καλές προθέσεις. Απλά η συγκέντρωση και η ενέργεια που απαιτούνται φαντάζουν πραγματικά αδύνατο να βρεθούν…

Γιατί η ακαταστασία μπορεί να μας επηρεάσει τόσο αρνητικά;

Φανταστείτε την ακαταστασία ως έναν «οπτικό θόρυβο» λένε οι ειδικοί. Μας αποσπά την προσοχή και επηρεάζει την παραγωγικότητα, την ευτυχία και την ευημερία μας.

Μπορεί επίσης να είναι μια φυσική αναπαράσταση των συναισθημάτων μας όταν νιώθουμε κατάθλιψη, άγχος και έλλειψη ελέγχου στη ζωή μας. Ένα παρατημένο δωμάτιο, συχνά είναι η προβολή του πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας.

Επίσης συχνά η δυσκολία να ασχοληθούμε με τον χώρο μας, συναρτά μια έλλειψη κινήτρων που μπορεί να αφορά κατά βάθος πολύ σοβαρότερες επιλογές της ζωής μας.

Η ακαταστασία και το χάος που συσσωρεύονται μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι δεν δίνουμε στον εαυτό μας την προσοχή που χρειαζόμαστε και η απόφαση να βάλουμε τάξη μπορεί να συμβολίζει μια αλλαγή στη στάση μαςπου επιδρά θετικά και στα επίπεδα άγχους μας.

Η άνοιξη μπορεί να είναι ένας καταλύτης για αντιστροφή της διάθεσης, συμβουλεύουν οι ειδικοι ψυχικής υγείας, ώστε η αποκατάσταση της τάξης στο οικιακό περιβάλλον να μας απαλλάξει αντίστοιχα από τα αρνητικά συναισθήματα.

 

 

Πηγη: https://www.news4health.gr/