Ακμή: Νέα μελέτη προσφέρει βήμα για καλύτερες θεραπείες

Εντοπίστηκε ένας τύπος κυττάρων του δέρματος που παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της ακμής — ένα εύρημα που όπως λένε οι ερευνητές θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπείας αυτής της τόσο κοινής δερματικής πάθησης.

Τα τριχοθυλάκια είναι γνωστό ότι είναι κύριοι παράγοντες στην ανάπτυξη της ακμής, αλλά αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι άλλα κύτταρα του δέρματος μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. «Αυτά τα ευρήματα μπορεί να μεταμορφώσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ακμή», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Richard Gallo, καθηγητής και πρόεδρος δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο. «Προηγουμένως, θεωρούνταν ότι οι θύλακες των τριχών ήταν πιο σημαντικοί για την ανάπτυξη της ακμής», δήλωσε ο Gallo. «Σε αυτή τη μελέτη, εξετάσαμε τα κύτταρα έξω από τον θύλακα της τρίχας και βρήκαμε ότι είχαν σημαντική επίδραση στον έλεγχο των βακτηρίων και στην ανάπτυξη της ακμής».

Τα κύτταρα — που ονομάζονται ινοβλάστες — είναι κοινά στους συνδετικούς ιστούς σε όλο το σώμα. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Alan O’Neill, επιστήμονας στο UC San Diego, είπε ότι οι ερευνητές εξέτασαν ειδικά τον ρόλο αυτών των κυττάρων, τα οποία συνήθως παρέχουν δομική υποστήριξη στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. “Αυτό που αποκαλύψαμε αντ ‘αυτού ήταν ότι αυτά τα κύτταρα ενεργοποιήθηκαν για να παράγουν μεγάλες ποσότητες ενός σημαντικού αντιμικροβιακού, της καθελιδίνης, ως απόκριση στα βακτήρια που προκαλούν ακμή που ονομάζεται Cutibacterium acnes”, είπε ο O’Neill.

«Το ότι η καθελιδίνη εκφράζεται τόσο έντονα στον ιστό βιοψίας ακμής ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα για εμάς», είπε ο Gallo. “Η γνώση αυτή θα είναι χρήσιμη για την ανάπτυξη μιας πιο στοχευμένης θεραπείας για τη θεραπεία της ακμής.” Ο O’Neill είπε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να εντοπίσουν θεραπείες που στοχεύουν στην ικανότητα των ινοβλαστών να παράγουν καθελιδίνη, «δημιουργώντας έτσι μία θεραπεία για την ακμή που θα ήταν πιο επιλεκτική με δυνητικά λιγότερο επιβλαβείς παρενέργειες».

Σημειώνεται ότι η μελέτη, η οποία περιελάμβανε εξέταση βιοψιών δέρματος από ασθενείς με ακμή και έρευνα σε ποντίκια εργαστηρίου, δημοσιεύθηκε στις 16 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Science Translational Medicine.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/