Αλαλούμ με τον ”οικογενειακό γιατρό” – ”Σε τοίχο” πέφτουν οι πολίτες στην αναζήτησή του

Σπασμωδικές κινήσεις και προχειρότητα. Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. ”Σε τοίχο” πέφτουν οι πολίτες στην αναζήτηση του οικογενειακού γιατρού.
dikaiologitika.gr
Από τα μέσα Ιουνίου η κάθε συνταγή που εκτυπώνει ο γιατρός για εξετάσεις ή φάρμακα «συνοδεύεται» με τη γραπτή παρότρυνση του υπουργείου προς τους πολίτες να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό – ο οποίος, όμως, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει.
Το υπουργείο για να καλύψει τα κενά –ή αλλιώς, για να γίνει αντιστοίχιση οικογενειακών γιατρών με τον πληθυσμό– έχει συμπεριλάβει στις λίστες με τους οικογενειακούς και παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των κέντρων υγείας και των μονάδων ΠΕΔΥ.
Χωρίς ωστόσο να έχει ενημερώσει για τις διαδικασίες τους εμπλεκομένους.
Πολύ χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έκανε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 84χρονος ο οποίος αποπειράθηκε να ακολουθήσει τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, για να ακούσει τελικά την υπάλληλο πίσω από ένα γκισέ πληροφοριών κέντρου υγείας να του λέει «δεν έχουμε ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνουμε. Ψαχνόμαστε και εμείς».
Οπως περιγράφει, ο γιατρός που τον παρακολουθεί δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οπότε αναγκάζεται να πληρώνει την κάθε επίσκεψη.
Οταν επιχείρησε να πάει σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό, συνάντησε το γνωστό «φαινόμενο» να έχουν κλειστεί και οι 200 επισκέψεις ασφαλισμένων που αποζημιώνει μηνιαίως σε κάθε γιατρό ο οργανισμός, την πρώτη ημέρα του μήνα (!).
Ετσι όταν διάβασε στη συνταγή τις οδηγίες του υπουργείου είπε να τις ακολουθήσει. «Αρχικά επιχείρησα να κάνω την αίτηση για οικογενειακό γιατρό ηλεκτρονικά. Ομως μου έβγαλε την ένδειξη ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός στην περιοχή μου», σημειώνει ο 84χρονος.
Χθες επιχείρησε την εναλλακτική που αναφέρεται στις οδηγίες του υπουργείου και επισκέφθηκε το κοντινότερο σε αυτόν κέντρο υγείας, που είναι στη Γλυφάδα. Εκεί απευθύνθηκε στις «πληροφορίες», όπου η υπάλληλος ομολόγησε ότι δεν έχουν οδηγίες από το υπουργείο Υγείας για τον πώς θα χειριστούν αιτήσεις εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό.
Πέραν της προχειρότητας, το υπουργείο έχει να «παλέψει» και με τους γιατρούς που έχουν εξαρχής σταθεί απέναντι στη νέα ΠΦΥ.
Μόλις χθες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε στα μέλη του «κείμενο» για τις απόψεις του συλλόγου σχετικά με το νέο σύστημα, με τη σύσταση αυτό να εκτυπώνεται και να μοιράζεται στους ασθενείς.
Στο κείμενο γίνεται λόγος για υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, ενώ αναφέρεται ότι «προβλέπεται η υποχρεωτική εγγραφή όλου του πληθυσμού σε οικογενειακό γιατρό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επαρκής αριθμός γιατρών».
Αρχές της εβδομάδας έληξε η παράταση της δεύτερης πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε γιατρούς να στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας.
Στην πρώτη είχαν υποβληθεί μόλις 583 αιτήσεις για 1.195 θέσεις.
Προς το παρόν έχουν «ανοίξει» περίπου 100 ΤΟΜΥ, η πλειονότητα των οποίων στεγάζεται «προσωρινά» σε κέντρα υγείας – αφού δεν έχουν βρεθεί χώροι.
Ετσι, τουλάχιστον προς το παρόν, η λογική των «ιατρείων της γειτονιάς» δεν εξυπηρετείται.
Αντίστοιχα, συνεχίζεται και η δεύτερη –ανοικτή αυτή τη φορά– πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ σε παθολόγους, γιατρούς και παιδιάτρους να συμβληθούν ως «οικογενειακοί» για να καλύψουν τον πληθυσμό όπου δεν υπάρχουν ΤΟΜΥ.
Και σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον των γιατρών εμφανίζεται μειωμένο.
Το υπουργείο, ως μέτρο πίεσης, έχει προαναγγείλει λήξη των παλιών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς αυτών των ειδικοτήτων στις 15 Ιουλίου «ρισκάροντας» να αφήσει ακάλυπτους εκατομμύρια ασφαλισμένους.
Πηγη:http://medispin.blogspot.com