Αλλάζει η διαδικασία πρόσληψης των επικουρικών στην Υγεία

Προσλήψεις επικουρικού προσωπικού -πλην γιατρών- με διαδικασίες fast-track προωθεί το υπουργείο Υγείας, με τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο νέος τρόπος προβλέπει την επιλογή του προσωπικού μέσω ηλεκτρονικών καταλόγων που καταρτίζονται και τηρούνται στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών. Η κατάταξη του προσωπικού στις λίστες αυτές δεν φτιάχνονται με βάση την ημερομηνία αίτησης, αλλά στη βάση μοριοδότησης και κριτηρίων ανάλογων με εκείνα που εφαρμόζει το ΑΣΕΠ. Η τελική έγκριση, στο μεταξύ, θα δίνεται από τον εκάστοτε υπουργό.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, στόχος είναι η απλοποίηση των προσλήψεων σε νοσοκομεία και εποπτευόμενους φορείς. Το επιχείρημα αυτό, πάντως, δεν ήταν αρκετό για να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που άφησαν αιχμές για ρουσφετολογική διάταξη.

Ενδεικτικά, ο υπεύθυνος του τομέα υγείας της ΔΗΣΥ, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, εκτίμησε πως η κυβερνητική διάταξη συνιστά οριστική κατάργηση του ΑΣΕΠ.

“Από σήμερα όποιος καταθέτει ψευδή δικαιολογητικά και όποιος έχει μπάρμπα στην κυβέρνηση, προηγείται. Προσλαμβάνεται άμεσα ως επικουρικός, αμείβεται και –αν και όταν- το ΑΣΕΠ διατάξει την απόλυσή του, αποχωρεί χωρίς συνέπειες και με μπόνους την προϋπηρεσία” υποστήριξε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αντέτεινε πάντως πως η σημερινή διαδικασία κατά την οποία απαιτείται η έκδοση ΠΥΣ, διαρκεί πολύ και δυσκολεύει την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

“Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που αναγκαστήκαμε πριν από δύο χρόνια τις θέσεις των ΜΕΘ να τις προκηρύξουμε μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες τελειώνουν τώρα. Θέλουμε να καλύψουμε αυτό το κενό, γιατί παρά τις προσλήψεις οι οποίες έχουν γίνει σε μόνιμο προσωπικό, συνεχίζουν να υπάρχουν κενά” ισχυρίστηκε.

tropologia_epikourikoi

 

Πηγη:https://virus.com.gr