Αλλάζει το όριο βιωσιμότητας για τα πρόωρα νεογνά – προβληματισμένοι οι επιστήμονες

Εγκύκλιο που καθορίζει τις 22 εβδομάδες ως όριο βιωσιμότητας των νεογνών εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Έντονους προβληματισμούς εκφράζουν μαιευτήρες – γυναικολόγοι και νεογνολόγοι.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της εγκυκλίου, το όριο αλλάζει κατόπιν σχετικής απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα, δίνεται εντολή να ενημερωθούν άμεσα οι υγειονομικές περιφέρειες, τα νοσοκομεία, οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Μαιών και ορισμένα υπουργεία για τους φορείς της αρμοδιότητάς τους.

Ωστόσο, στον πίνακα αποδεκτών δεν αναφέρονται οι καθ’ ύλην αρμόδιες επιστημονικές ενώσεις, όπως η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής – Γυναικολογίας, η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής, η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία, οι οποίες – σύμφωνα με τα  στελέχη τους – δεν κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν επί του συγκεκριμένου θέματος.

Μέχρι σήμερα, το όριο βιωσιμότητας για τα πρόωρα νεογνά είναι πάνω από 25 εβδομάδες. Τα θνησιγενή νεογνά που γεννιούνται κάτω από αυτό το όριο δεν δηλώνονται.

Εφόσον η αλλαγή δεν αφορά μόνο τη στατιστική διαδικασία καταγραφής της νεογνικής θνησιμότητας (ώστε να συγκεντρώνονται πιο συστηματικά στοιχεία για τη θνησιμότητα από μικρότερη ηλικία κύησης) αλλά και την κλινική πράξη, αναμένονται αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα.

«Η καθημερινή πρακτική στην Ελλάδα δείχνει ότι τα νεογνά 22 εβδομάδων δεν μπορούν να επιζήσουν. Πρόσφατα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες– χώρας εξαιρετικά προηγμένης στην περιγεννητική φροντίδα δείχνουν ότι στις 22 εβδομάδες η μέση επιβίωση είναι γύρω στο 5% και φθάνει το 23% μετά από εντατική ανάνηψη αυτών των νεογνών. Παρόλα αυτά η επιβίωση χωρίς σοβαρή νευρολογική βλάβη είναι περίπου 2% γενικά και φτάνει στο 9% σε όσα νεογνά δεχθούν εντατική ανάνηψη», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής, Γιώργος Δασκαλάκης.

Ο δρ Γιώργος Φαρμακίδης από την Ελληνική Εταιρεία Εμβρυομητρικής Ιατρικής αναφέρει από την πλευρά του πως «εφόσον η αλλαγή αφορά την κλινική πράξη, θα προκύψουν πολλαπλά προβλήματα. Θα πρέπει να αναμένεται αύξηση στις καισαρικές τομές, αύξηση των αναγκών σε μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών αλλά και αύξηση των εγκεφαλικών βλαβών στα πρόωρα νεογνά».

Έμπειροι μαιευτήρες – γυναικολόγοι αναφέρουν, επιπλέον, ότι εφόσον ισχύσει ένα τέτοιο όριο, θα δημιουργηθεί σύγχυση σχετικά με πρακτικές προγεννητικού ελέγχου. Τονίζουν χαρακτηριστικά το παράδειγμα της αμνιοπαρακέντησης, η οποία είναι υποχρεωτική στις εγκύους άνω των 35 και γίνεται στην 21η εβδομάδα για να διαγνωστούν σύνδρομα όπως το down. Για τα αποτελέσματα χρειάζονται πάνω από 10 μέρες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πρόωροι τοκετοί χωρίς διάγνωση γενετικών ανωμαλιών.

Οι επιστήμονες ζητούν άμεσα διευκρινίσεις.

Όλη η εγκύκλιος εδώ

Πηγη:https://www.onmed.gr/