Αλλάζουν οι τιμές και στα γενόσημα! Η ρύθμιση της τελευταίας στιγμής

Σε νομοτεχνική βελτίωση της τελευταίας στιγμής προχώρησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην τροπολογία για τις τιμές των φαρμάκων που προκάλεσε την έντονη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα λίγο πριν ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία, ο Ανδρέας Ξανθός άλλαξε τον τρόπο που τιμολογούνται και τα γενόσημα φάρμακα, οι τιμές των οποίων να σημειωθεί ότι εξαρτώνται από τις τιμές των πρωτοτύπων.

Ειδικότερα σύμφωνα με την νομοτεχνική βελτίωση, προκειμένου να αποτραπούν τεράστιες μειώσεις σε κάποια γενόσημα φάρμακα, τα οποία ούτως ή άλλως είναι φθηνά και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την αγορά, η τιμή τους θα καθορίζεται πλέον στο 75% και όχι στο 65% του πρωτοτύπου φαρμάκου.

Με βάση την επιχειρηματολογία του υπουργού Υγείας, η αλλαγή έγινε προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων. Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τα φάρμακα οι περισσότερες αυξήσεις αφορούν σε φθηνά φάρμακα των οποίων η τιμή είναι πιο κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης..

Χαρακτηριστικά τόνισε πως τα φάρμακα της τάξης των 5 ευρώ που ακόμα και αν τιμολογηθούν στο ανώτατο όριο (10%), η τιμή τους θα αυξηθεί κατά 0,50€. Ο πολίτης θα πληρώσει τη συμμετοχή του, ένα μέρος δηλαδή από τα 50 λεπτά του ευρώ (10%-25%), επομένως είναι αντιληπτό για τι επιβάρυνση μιλάμε…

Να σημειωθεί ότι στην τροπολογία δεν προβλέπεται όριο στη μείωση των γενοσήμων φαρμάκων, ενώ προβλέπεται όριο στα πρωτότυπα στο 10%.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr