Αλλάζουν όλα στη χορήγηση άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος και τις εξετάσεις ειδικότητας

Τι θα ισχύει από 1η Απριλίου 2019.

Δραστικές αλλαγές στη διαδικασία με την οποία θα χορηγείται η βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος σε γιατρούς και οδοντιάτρους φέρνει το υπουργείο  Υγείας, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Έτσι, όπως ενημερώνει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, πλέον η σχετική αρμοδιότητα φεύγει από τις περιφέρειες και μεταφέρεται στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Από την 1η Απριλίου, οι δύο αυτοί φορείς θα δέχονται τις αιτήσεις των γιατρών και οδοντιάτρων:

  • για χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του ιατρικού και οδοντιατρικού επαγγέλματος είτε είναι πτυχιούχοι της ημεδαπής είτε της αλλοδαπής
  • για χορήγηση τίτλου ιατρικής και οδοντιατρικής ειδικότητας

Επιπλέον ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία θα χορηγούν όλες τις βεβαιώσεις και πιστοποιητικά  που σχετίζονται με την άσκηση του επαγγέλματος και την ειδικότητα (πιστοποιητικό good standing, ορθής άσκησης του επαγγέλματος, βεβαίωση χρόνου ειδίκευσης κλπ).

Οι Περιφερειακές ενότητες της χώρας θα παραλαμβάνουν μέχρι 31 Μαρτίου 2019 τις σχετικές αιτήσεις των γιατρών και οδοντιάτρων τις οποίες θα εξετάζουν και θα διεκπεραιώνουν.

Επίσης μέχρι 31-3-2019 οι ειδικευόμενοι γιατροί και οδοντίατροι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στην εξεταστική περίοδο του Απριλίου στις κατά τόπους Περιφερειακές ενότητες.

Από 1η έως 5 Απριλίου 2019 όλες οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των συμμετεχόντων θα διαβιβαστούν από τις περιφερειακές ενότητες στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αντίστοιχα, με συνημμένες τις συμπληρωμένες καταστάσεις των συμμετεχόντων, που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις συμμετοχής στις εξετάσεις.

Επιπλέον οι δύο φορείς θα πρέπει να παραλάβουν τους φακέλους όσων έχουν αποτύχει στις εξετάσεις ειδικότητας το προηγούμενο διάστημα, και δεν έχουν υποβάλει ακόμη αίτηση για εκ νέου εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμος εισάγει άλλο σύστημα για την απόκτηση ειδικότητας, με πανελλαδικές εξετάσεις. Ωστόσο, για την εφαρμογή του αναμένεται κοινή υπουργική απόφαση.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ -ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ -ΠΙΣ

Πηγη:https://www.onmed.gr/