Αλλαγές στον ΕΚΠΥ: Διόρθωση και σε παροχές του διαβήτη

Στη διόρθωση αρκετών σημείων του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) αναγκάστηκε να προχωρήσει η Αριστοτέλους. Ανάμεσα τους και η παροχή ταινιών μέτρησης σακχάρου και σκαρφιστήρων στους διαβητικούς.

Στην επιφάνεια έρχονται και πάλι  ελλείψεις και λάθη του ΕΚΠΥ, τα κενά και παραλείψεις του οποίου επισημαίνονται από την πρώτη στιγμή. Σημαντικό μέρος εξ αυτών έρχεται να διορθώσει κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφουν ο Π. Πολάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τα κενά.

Μεταξύ άλλων, διευκρινίζονται τα ποσά που αποζημιώνονται για φακούς επαφής και κερατοκωνικό φακό και για μετακινήσεις ασθενών. Ακόμη, η συμμετοχή στην δαπάνη των σκευασμάτων ειδικής θεραπευτικής διατροφής ορίζεται σε 10%.

Παροχές διαβητικών

Η ΚΥΑ τροποποιεί 19 σημεία του ΕΚΠΥ, μεταξύ αυτών είναι και μια σημαντική παράλειψη, που έχει αναστατώσει από την εφαρμογή του Κανονισμού τα άτομα μ Διαβήτη τ.2.

Συγκεκριμένα, η τροποποίηση 11 αφορά στη διόρθωση της επιβολής ποσοστού συμμετοχής σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 «που ακολουθούν θεραπεία με δισκία ή άλλες ενέσιμες θεραπείες εκτός ινσουλίνης».Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 κατέβαλαν ποσοστό συμμετοχής 25% για σκαρφιστήρες και ταινίες μέτρησης σακχάρου, ενώ η συμμετοχή θα έπρεπε να είναι μηδενική. Το σημείο 11 αποκαθιστά το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε από την έναρξη ισχύος του ΕΚΠΥ, το Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης:  Προβληματικός ο ΕΚΠΥ για τα άτομα με Διαβήτη

Βέβαια, τα εμπόδια που συναντούν τα  άτομα με διαβήτη δεν περιορίζονται μόνο στην παραπάνω ασάφεια του ΕΚΠΥ. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο Virus ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρ. Δαραμήλας η παράλειψη ενεργοποίησης της πρόβλεψης για απαλλαγή από τη συμμετοχή 15% για παρακλινικές εξετάσεις έχει προσθέσει επιπλέον επιβαρύνσεις στα άτομα με διαβήτη.

Επί της ουσίας το μόνο που χρειάζεται είναι να ενεργοποιήσει την απαλλαγή η ΗΔΙΚΑ στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πέρα από τη διόρθωση των λαθών, ο κ. Δαραμήλας διεκδικεί εκ μέρους των ατόμων με διαβήτη την επιστροφή των ποσών που καταβλήθηκαν σε συμμετοχή τόσο για τα αναλώσιμα υλικά, όσο και για τις παρακλινικές εξετάσεις.

Τροποποιήση-ΕΚΠΥ

 

Πηγη:https://virus.com.gr