Αλλεργίες: Η εποχή των αλλεργιών γίνεται μεγαλύτερη λόγω της κλιματικής αλλαγής

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες κάνουν την περίοδο των αλλεργιών να διαρκεί περισσότερο

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες κάνουν την περίοδο των αλλεργιών να διαρκεί περισσότερο και αυξάνουν τις συγκεντρώσεις γύρης, προτείνουν μελέτες. Η 6η θερμότερη χρονιά στον κόσμο από το 1880 ήταν το 2022. Οι επιστήμονες αποκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία , επηρεάζοντας μας επιδεινώνοντας φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και τυφώνες και επεκτείνοντας την εποχή της γύρης.

Οι συγγραφείς της μελέτης του 2021 που δημοσιεύτηκε στο PNAS εξέτασαν δεδομένα γύρης από 60 σταθμούς της Βόρειας Αμερικής από το 1990 έως το 2018. Διαπίστωσαν ότι η περίοδος γύρης σε όλη την περιοχή επιμηκύνθηκε κατά 20 ημέρες κατά μέσο όρο, με την εποχή να ξεκινά νωρίτερα μέσα στο έτος. Εν τω μεταξύ, οι συγκεντρώσεις γύρης αυξήθηκαν κατά 21% τα τελευταία 30 χρόνια , με τις μεγαλύτερες και πιο σταθερές αυξήσεις στα επίπεδα γύρης να παρατηρούνται στο Τέξας και στις μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Μια νεότερη έκθεση του 2023 από το Climate Central υποδηλώνει ότι οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σε 203 πόλεις των ΗΠΑ από το 1970, με την περίοδο χωρίς παγετό να επιμηκύνεται κατά 15 ημέρες κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά έχουν περισσότερο χρόνο να ανθίσουν και να απελευθερώσουν τη γύρη που προκαλεί αλλεργίες.

Η γύρη είναι μια λεπτή σκόνη που παράγεται από σπόρους φυτών και ένα αερομεταφερόμενο αλλεργιογόνο, η έκθεση στο οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική ρινίτιδα. Γνωστή και ως αλλεργική ρινίτιδα , η πάθηση προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, όπως καταρροή, συμφόρηση και φτάρνισμα. Η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στις ΗΠΑ. Η έκθεση στη γύρη μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, που είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του ματιού, που χαρακτηρίζεται από κόκκινα, υγρά ή φαγούρα στα μάτια. Έως και επτά στους 10 ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα πάσχουν επίσης από αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Οι συγγραφείς της εργασίας PNAS καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έξαρση των εποχών γύρης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είχε επιβλαβείς επιπτώσεις στην αναπνευστική υγεία . Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άτομα με άσθμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες που τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στη γύρη.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/