Αλτσχάιμερ – Η Ελβετία ενσωματώνει ελληνική μελέτη στην έρευνα για τη νόσο

Έλληνες επιστήμονες καλούνται να διερευνήσουν την ανάπτυξη μιας «έξυπνης» εφαρμογής, που θα μπορεί να δείξει με μεγάλη ακρίβεια από απόσταση τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, πριν, καν, εκδηλωθούν συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται να ενσωματώνει ως επιστημονικό πρόγραμμα στον έλεγχο για την εμφάνιση της νόσου η Ελβετική Εταιρία για τη Νόσο Alzheimer (Alz Association Schwiez).

Η ελληνική ομάδα έχει επικεφαλής τους Δρ. Ιωάννη Ταρνανά, ερευνητή στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας (ETH) στη Ζυρίχη και έναν εκ των διευθυντών του Τμήματος Διαχείρισης Καινοτομίας και Τεχνολογίας του ΕΤΗ και τον καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο, διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μέσω του προγράμματος «Alzheimer’s Disease Prediction Service (ADPS)».

Καλούνται να αξιολογήσουν την ακρίβεια και την απόδοση του πρώτου προϊόντος ADPS, μιας ιατρικής συσκευής ελληνικής έμπνευσης, που ονομάζεται Altoida (AMD), η λειτουργία της οποίας στηρίζεται στη μηχανική μάθηση, αλλά κυρίως στην καταγραφή σε ειδικό λογισμικό κινητικών δεικτών, όπως αυτοί ορίζονται μέσα από ρεαλιστικά τρισδιάστατα περιβάλλοντα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά και βιοδεικτών (βιοχημικών, απεικονιστικών και δεικτών υπομοριακών μετρήσεων μιτοχονδριακών συγκεντρώσεων), που αναπτύχθηκαν σε ελληνικά εργαστήρια και που συνδυαστικά θα δείχνουν τελικώς τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Σε ένα δεύτερο βήμα, η ομάδα θα μελετήσει την εφαρμογή της μεθόδου σε δείγμα 40 ατόμων άνω των 50 ετών με διαφορετικό γνωσιακό επίπεδο από όλη την Ελβετία, τα οποία θα κληθούν να αλληλεπιδράσουν, μέχρι το τέλος του χρόνου, με εφαρμογή για smartphone, που θα μετράει την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Τα ίδια άτομα θα υποβληθούν ταυτόχρονα και σε τυποποιημένες κλινικές εξετάσεις για διαταραχές των γνωστικών λειτουργιών. Ο τελικός στόχος είναι να επικυρωθούν οι ψηφιακοί βιοδείκτες ως ένα γρήγορο, εύκολο, άνετο, μη επεμβατικό, φθηνό και κλιμακούμενο «έξυπνο εργαλείο» για χρήση από απόσταση, στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ιατρικής και ενδεχομένως να καθιερωθεί η χρήση της συσκευής ως ένα ετήσιο τεστ ελέγχου του εγκεφάλου για το Αλτσχάιμερ και την άνοια σε ένα κλινικό περιβάλλον.

Οι δύο Έλληνες επιστήμονες παρουσίασαν διεξοδικά τις δυνατότητες των Alzheimer’s Disease Prediction Service (ADPS) «έξυπνων» εφαρμογών και στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο του Athens Science Festival. 

Πηγη:http://healthmag.gr