Αλτσχάιμερ: Νέα μελέτη εντοπίζει 10 παράγοντες κινδύνου

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τη νόσο, όπως η κατάθλιψη και η απώλεια ακοής, και καταστάσεις που δεν συνδέονται με τη νόσο, όπως η δυσκοιλιότητα.

Τα άτομα με άνοια βιώνουν μια προοδευτική απώλεια της ικανότητάς τους να θυμούνται, να σκέφτονται και να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Ωστόσο, οι αλλαγές στον εγκέφαλο που ευθύνονται για την άνοια μπορεί να ξεκινήσουν δεκαετίες πριν γίνουν εμφανείς οι επιπτώσεις της στη γνωστική λειτουργία και τη συμπεριφορά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι από τα 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που ζουν με άνοια, το 60-70% πάσχει από νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι προσπάθειες ανάπτυξης μιας αποτελεσματικής θεραπείας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είχαν μικρή επιτυχία και ως εκ τούτου οι ερευνητές στρέφουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στον έγκαιρο εντοπισμό της.

Το κλειδί αυτής της στρατηγικής είναι ο έγκαιρος εντοπισμός παραγόντων κινδύνου που μπορούν να στοχεύσουν οι γιατροί με φάρμακα ή άλλες παρεμβάσεις. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού στη Γαλλία βρήκαν τώρα στατιστικές συσχετίσεις μεταξύ 10 καταστάσεων υγείας και διάγνωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ έως και 10 χρόνια αργότερα. Η μείζονα κατάθλιψη ήταν η πιο πρώιμη κατάσταση που συσχετίστηκε με επακόλουθη διάγνωση Αλτσχάιμερ, η οποία εμφανιζόταν τουλάχιστον 9 χρόνια νωρίτερα. Άλλες καταστάσεις που η μελέτη συνέδεσε με μεταγενέστερη διάγνωση του Αλτσχάιμερ περιελάμβαναν:

  • ανησυχία
  • δυσκοιλιότητα
  • μη φυσιολογική απώλεια βάρους
  • ένας τύπος αρθρίτιδας που ονομάζεται αυχενική σπονδύλωση
  • αντίδραση σε έντονο στρες
  • απώλεια ακοής
  • διαταραχή ύπνου
  • οι πτώσεις και η κόπωση συνδέονται επίσης με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

 

Το επόμενο βήμα θα είναι να προσδιοριστεί εάν αυτές οι καταστάσεις συμβάλουν στην πρόκληση της νόσου ή εάν είναι πρώιμα σημάδια αλλαγών στον εγκέφαλο εξαιτίας της νόσου. «Ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ μπορούν να ξεκινήσουν στον εγκέφαλο έως και 2 δεκαετίες πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα», δήλωσε η Katy Bray, Ph.D. από το Alzheimer’s Research UK, που δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς αυτές οι καταστάσεις μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου ή εάν θα μπορούσαν επίσης να είναι πολύ πρώιμα συμπτώματα», προσέθεσε. Σημειώνουμε ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Lancet Digital Health.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/